Silný vítr a sníh komplikují dopravu. Přibývá nehod, pozor i na popadané stromy

Silný vítr a sníh komplikují dopravu v Česku. Silnice mezi Poličkou a Svitavami je uzavřena, na mnoha místech republiky zasahují hasiči kvůli popadaným stromům. Došlo i k několika dopravním nehodám.

Meteorologové varují před silným větrem, který má vydržet i po celý víkend. Očekávají místy nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Počasí značně komplikuje dopravu.

Silnice I/34 mezi Poličkou a Svitavami v Pardubickém kraji je uzavřena. Kvůli sněhu a uvízlým kamionům není v obou směrech sjízdná u obce Vendolí na cestě mezi oběma městy. Objízdná trasa vede přes Litomyšl. Neprůjezdné jsou také menší silnice III/36813 Anenská Studánka –⁠ Helvíkov na Orlickoústecku a III/3632 z Pomezí u Poličky na křižovatku se silnicí I/34. Se sněhem musí řidiči počítat v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí nebo Žamberka.

V oblasti Skutče, Hlinska a v Železných horách vznikají vlivem větru sněhové jazyky. Silnice I/11 mezi obcí Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

Dopravu komplikují popadané stromy

Silnice v Libereckém kraji jsou též sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Cestu mohou řidičům komplikovat nejen sněžení vítr a sněhové jazyky, ale i spadlé stromy. Ráno podle dopravního webu policie spadl strom na silnici I/14 u Jablonce nad Jizerou na Semilsku na autobus, u Nového Boru na Českolipsku najel jiný autobus do větví. Obě nehody se zřejmě obešly bez zranění.

Spadlý smrk na Semilsku ráno zablokoval i silnici I/10 před Harrachovem a další smrk silnici u Semil. Problémy byly i na železnici, další spadlá dřevina zastavila provoz na trati u Harrachova. „Od 5:30 jsme měli nahlášeno devět událostí spojených s popadanými stromy přes komunikace,“ sdělila před 8:00 regionální mluvčí hasičů Eva Klímová.

Kamiony, které sjely z kluzké vozovky do příkopů, hasiči vyprošťovali u Červeného Kostelce a u Náchoda. „U Zlaté Olešnice na Trutnovsku na silnici I/16 jsme pomáhali vyprostit kamion stojící přes cestu a jeden zapadlý kamion,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Energetici v Královéhradeckém kraji v pátek ráno evidovali dvě poruchy na vedení vysokého napětí na Rychnovsku a Náchodsku. Bez energie byly desítky domácností. „K 12:00 bylo vše opraveno,“ uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

Lanovka na Sněžku mimo provoz

Na kluzké vozovky a sněhové jazyky si ráno musí dát pozor i řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde jsou od nočních hodin sněhové přeháňky. V celém kraji je silný vítr, místy se tvoří mlha. Kluzkou vozku má po sněhových přeháňkách například čtrnáctikilometrový úsek silnice přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Silnici tam pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. V jedné ze zatáček uvízl polský kamion. Hasiči také vyprošťovali autobus uvízlý v závějích okolo 5:00 u Opatova na Třebíčsku, použít museli automobilový jeřáb. Jak uvedli na svém webu, zraněný nikdo nebyl.

Horská služba vydala výstrahu před silným větrem, který může mít na hřebenech rychlost přes 100 kilometrů v hodině. Silný vítr v pátek v Krkonoších zastavil kabinovou lanovku na Sněžku a čtyřsedačkové lanovky ze Špindlerova Mlýna a z Horních Míseček na Medvědín. Špindlerovští vlekaři ráno uvedli, že lanovka na Medvědín by se mohla rozjet kolem 10:00. Později oznámili, že lanovka bude mimo provoz celý den.

Tagy: