Česko zasáhnou bouřky s krupobitím, varují meteorologové. Podívejte se, kde platí výstraha

Bouřka

Počasí (6.6.2024 7:04)

V Česku ve čtvrtek nejdříve na některých místech vystoupá rtuť teploměrů až k 27°C, pak přijdou bouřky spojené s přívalovými dešti a krupobitím. Proto meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu vydali na noc ze čtvrtka na pátek výstrahu pro některé regiony. Podívejte se na radar, kde a kdy můžete čekat problémy.

Zpočátku dne očekávejte skoro jasno až polojasno, odpoledne až oblačno s teplotami mezi 21 a 25 °C, přičemž na jihu Moravy mohou dosáhnout až 27 °C. Pak se počasí v Česku výrazně zhorší. „V odpoledních a večerních hodinách dorazí do Česka od Alp studená fronta, která s sebou přinese velkou oblačnost, přeháňky a také bouřky,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtelný rej blesků na území Česka: Za století vybily menší město, zemřelo i sedm lidí za den

V souvislosti s nimi meteorologové ČHMÚ vydali výstrahu, která platí od čtvrtečních 17:00 do pátečních 2:00 na jihu a východě Čech, ve Slezsku a na téměř celé Moravě. Déšť má doprovodit vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu v nárazech a krupobití. „Mohou se objevit také kroupy a krátkodobé úhrny srážek kolem 25 milimetrů,“ napsali meteorologové na síti X.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude oblačno až polojasno. Ráno se ojediněle mohou vyskytovat mlhy. V jihovýchodní polovině země se mohou ve večerních hodinách vyskytovat přeháňky a bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 11 °C a 15 °C. Odpolední teploty se na většině území budou pohybovat kolem 24 °C, na Jižní Moravě však mohou opět dosáhnout až k 27 °C.

Podobný ráz počasí očekávají meteorologové i o víkendu. Nejvyšší denní teploty se budou v sobotu pohybovat mezi 21 a 25 stupni Celsia, na jihovýchodě a východě bude až 27 stupňů, a v neděli mezi 18 a 23 stupni, na jihovýchodě a východě bude opět až 27 stupňů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Tagy: