Česko zasáhne silný vítr, varují meteorologové. Na horách bude vydatně sněžit

Začátek nového týdne bude v Česku větrný. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může vítr v nárazech dosahovat až 70 kilometrů v hodině, na horách i více. Objeví se také sněhové přeháňky a místy i dešťové. Na horách bude sněžení vydatnější.

V pondělí bude proměnlivá, převážně velká oblačnost. Od severozápadu přijde občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů srážky smíšené nebo dešťové. Na horách bude sněžení trvalejší a místy vydatnější. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 °C, na horách kolem −3 °C. Vát bude mírný vítr, který bude přes den zesilovat na čerstvý jihozápadní, postupně západní vítr s nárazy kolem 20 metrů za sekundu. V nárazech může dosáhnout až 70 kilometrů v hodině, na horách i více.

Meteorologové proto vydali výstrahu před silným větrem, která platí od pondělních 06:00 do úterních 08:00 pro téměř celé území Česka s výjimkou části severovýchodních Čech a jižní a východní Moravy. Na horách mohou být nárazy až 110 kilometrů v hodině. „Vítr se bude postupně stáčet na severozápadní a během úterního dopoledne bude přechodně slábnout,“ uvedli meteorologové. Upozornili, že od úterního do čtvrtečního večera může ještě zesílit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku přituhuje, pozor na sněhové jazyky i závěje

„Chladnější a vlhčí severozápadní proudění přinese zejména na hory novou sněhovou pokrývku, v kombinaci s čerstvým větrem se tak budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha před nimi platí pro polohy od 600 metrů nad mořem od pondělního poledne do úterního večera. „V Jizerských horách a Krkonoších, kde očekáváme nejvíce sněhu, se budou v polohách nad 800 metrů tvořit i závěje,“ dodali meteorologové. Výstraha před závějemi je s vysokým stupněm nebezpečí.

V úterý bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V oblastech s nižší nadmořskou výškou srážky smíšené nebo dešťové, na horách bude sněžení trvalejší. Nejnižší noční teploty klesnou na −2 až 2 °C, během dne se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C. Čerstvý severozápadní vítr bude vát s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

Také ve středu bude proměnlivá oblačnost, místy se objeví sněhové přeháňky nebo sněžení, na horách trvalejší. V polohách pod 400 metrů i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi −2 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 1 až 5 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s. K večeru bude částečně slábnout.

Tagy: