V Česku přituhuje, pozor na sněhové jazyky i závěje. Mrazy ale vystřídá mírné oteplení

Nadcházející dny by měly být chladné, chybět nebudou ani četné přeháňky a sníh. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto varuje před tvorbou sněhových jazyků a závějemi. V průběhu týdne se však lehce oteplí.

neděli by mělo být převážně jasno až polojasno, chybět však nebude ani slabé sněžení. „Nejnižší noční teploty klesnou k −7 až −12 °C. Nejvyšší denní teploty pak vyšplhají k −3 až 1 °C,“ předpovídá ČHMÚ.

Pondělí by mělo být zatažené až oblačné, zpočátku místy polojasné. Nejnižší noční teploty klesnou k −2 až −6, při slabším větru a malé oblačnosti ojediněle až k −9 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až 4 °C. „Od 600 metrů hrozí tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí,“ doplňují meteorologové.

Také úterý by mělo být převážně oblačné, místy se objeví sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů i srážky smíšené nebo dešťové. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C, nejvyšší denní teploty mezi 0 až 4 °C,“ uvádí ČHMÚ s tím, že opět hrozí tvorba sněhových jazyků a na horách závějí.

Ve středu bude opět oblačno, místy se objeví sněhové přeháňky nebo sněžení, na horách trvalejší a vydatnější. Nejnižší noční teploty vystoupají k 3 až −1 °C, nejvyšší denní teploty ke 2 až 6 °C. Od 700 metrů hrozí místy tvorba sněhových jazyků, na horách závějí.

Čtvrtek bude převážně oblačný, místy se objeví sněhové přeháňky nebo sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C, nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až 4 °C. „Opět upozorňujeme na tvorbu sněhových jazyků nebo závějí,“ zdůrazňují meteorologové.

Tagy: