Česko čekají teplé dny, v noci nás ale potrápí mrazy, Podívejte se, kde budou nejsilnější

Květy a pupeny meruňky, 29. února 2024, Břeclav.

Česko čeká teplý týden. V nadcházejících dnech se teploty mohou vyšplhat až na 15 °C, uvádějí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na východě země však v noci rtuť teploměru může klesnout i pod nulu.

V úterý bude obloha nad Českem povětšinou jasná až polojasná, k večeru přibyde mraků ze západu. „Teploty budou poměrně vysoké od 8 do 12 stupňů, na severovýchodě budou nižší, nejčastěji okolo 7 °C,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová. Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi 0 až -4 °C, na jihozápadě kolem +1 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Zděsili byste se, kdybyste věděli to, co já. Země se ještě nikdy tak neohřívala, varuje expert

V důsledku teplého počasí nadále odtává sníh na hřebenech hor. Souvislá sněhová pokrývka se vyskytuje pouze na Šumavě, v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku, sdělili meteorologové na síti X.

Ve středu bude jasno až polojasno, odpoledne a večer může být až oblačno. Přes den meteorologové očekávají teploty v rozmezí 11 až 15 °C, v noci mezi +2 až -2 °C, přičemž na východě mohou klesnout až k -4 °C. Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, zejména meruňky, broskvoně a slivoně, varují experti z ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy se mohou vyskytovat přeháňky. Nejvyšší denní teploty se stejně jako ve středu mají pohybovat v rozmezí 11 až 15 °C. Nejnižší noční teploty dosáhnou 5 až 1 °C, na východě země však mohou klesnout i k -1 °C.

Oblačno až zataženo bude i v pátek. Na severovýchodě země se mohou ojediněle vyskytovat přeháňky. Přes den se může rtuť teploměru vyšplhat na 12 až 16 °C, noční teploty se budou pohybovat mezi 8 až 4 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sezóna zahrádkaření se blíží. Vyplatí se českým zákazníkům vyrazit do polských marketů?

Tagy: