Jablka v Česku stojí i 70 korun. Nezlevní až do příští sklizně, očekává ekonom

Najít české jablko na pultech obchodů bude v příštích měsících obtížné.

Najít české jablko na pultech bude v příštích měsících obtížné

Najít české jablko na pultech obchodů bude v příštích měsících obtížné. Mohou za to silné jarní mrazy, které poškodily většinu úrody. Zástupci obchodníků ovšem tenkrát ujišťovali, že chybějící produkci nahradí tou z dovozu. Ovšem podle odhadů se méně jablek urodí i v jiných zemích Evropy. Celkově by měla produkce klesnout o deset procent.

Jedno z největších poškození úrody za posledních sto let. Tak popisují řádění jarních mrazů čeští sadaři. „Propad je na 90 procentech. Ztráty půjdou na nějakých 10 až 11 milionů,“ řekla vedoucí Sadů Nebílovy Jana Zimundová.

ČTĚTE TAKÉ: Brambory po sklizni opět zdraží, varují experti. Na vině je sucho a špatná úroda

Celorepublikové odhady úrody jablek také nevypadají dobře. V posledních pěti letech se vždy sklidilo více než 100 tisíc tun, letos to ovšem zřejmě bude pouze 23 tisíc tun. Meziroční propad o 77 procent. Jak se ovšem zdá, sklizeň bude horší i napříč Evropou. U hlavního pěstitele jablek, tedy v Polsku, se očekává meziroční propad o dvacet procent. Itálie, Francie a Španělsko jsou na tom relativně dobře. Propad ovšem hlásí Německo nebo Maďarsko - tam dokonce o 40 %.

„Ta neúroda ovoce nejenom v České republice se už v obchodech projevila, jablka stojí někde i více než 70 korun,“ řekl agrární analytik Pavel Havel. Ani záchranný kruh českého spotřebitele – tedy slevové akce – nepřináší řešení. Zatímco loni v srpnu byla průměrná akční cena skoro 23 korun za kilo, letos je to bezmála třicet korun.

„Ta slabá úroda pochopitelně povede k růstu cen a situace se nezlepší až do další sklizně. Ty cenovky skutečně budou nad hranicí 45 korun, tam teď i intenzivně směřují,“ řekl ekonom Štěpán Křeček.

„Cena by měla oscilovat kolem hranice řekněme 50 korun,“ dodal Havel.

Podle Ovocnářské unie bude také záležet na tom, jak se zachovají supermarkety. „Pokud dojde k vyššímu zvýšení, tak je potom samozřejmě otázka toho, jestli toho nevyužívají obchodní řetězce,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle Ovocnářské unie bude také záležet na tom, jak se zachovají supermarkety. „Pokud dojde k vyššímu zvýšení, tak je potom samozřejmě otázka toho, jestli toho nevyužívají obchodní řetězce,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Tagy:
jablko Německo Francie Polsko Evropa zemědělství Španělsko Maďarsko Česko makroekonomie Nebílovy produkty a služby ekonomika, obchod a finance nápoje a potraviny