Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Při výběru školy, do níž dítě poprvé nastoupí, by rodiče podle psycholožky měly myslet na typ svého potomka.

Kovanda o začátku školního roku

Částka, kterou rodiče prvňáčků platí za kompletní školní výbavu, mnohdy přesahuje i 10 tisíc korun. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. S tíživou ekonomickou situací může pomoci stát, mnozí rodiče však podle něj netuší, na jaké příspěvky mají nárok.

Začátek školního roku je pro řadu domácností problém, protože nejsou finančně připraveny na další výdaje. „Nejhorší to mají rodiče prvorozených prvňáčků, kteří musí kupovat kompletní výbavu. V takovém případě může potřebná suma přesáhnout 10 tisíc korun,“ pronesl Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Bek chce změnit výuku jazyků. Angličtina má být povinná od 1. třídy, v 6. třídě by se přidal další

Na nový školní rok je prý nejlepší se připravit již před prázdninami –  v září je totiž snazší spadnout do pastí obchodníků, kteří využívají situace. Pozor je třeba si dát zejména na slevy. „Při nich hrozí, že prodávané zboží není příliš kvalitní a bude třeba v polovině školního roku koupit nové vybavení. Dalším rizikem jsou falešné slevy, kdy se obchodníci umělým zdražením a umělým zlevněním snaží navodit dojem, že se jedná o výhodnou nabídku,“ vysvětlil Kovanda.

Přestože ceny školních pomůcek budou podobné jako loni, rodiče by si podle Kovandy měli připravit více peněz na obědy pro děti. „Jak rostou ceny jídel v restauracích, tak zdražují i školní obědy. To zdražení může být až o desítky procent,“ uvedl ekonom.

Pokud se rodiče kvůli nákladům na školu svých dětí dostanou do finanční tísně, mohou si zažádat o příspěvky. Podle Kovandy řada lidí netuší, že na ně má nárok. „Jednak mohou rodiče požádat o příspěvek na školní obědy. Ten se vyplácí z evropských peněz. Dále mohou obdržet tzv. mimořádnou okamžitou pomoc, tedy zažádat na příslušném úřadu práce o příspěvek od státu. Tam mohou rodiče získat peníze třeba i na školu v přírodě. Ten úřad si ale samozřejmě proklepne finanční situaci rodiče, zda je skutečně v tíživé situaci,“ doplnil ekonom.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řada rodičů kvůli školákům sahá po půjčce. Starší pomůcky mohou vést k šikaně, míní psycholožka

Tagy: