Brambory po sklizni opět zdraží, varují experti. Na vině je sucho a špatná úroda

Horké dny v posledních týdnech dělají špatně také bramborám. Ty potřebují v letních měsících dostatek vláhy, které je ale málo. V Polabí a na Vysočině proto pěstitelé čekají průměrné výnosy, na jihu a západě Čech ovšem vyhlížejí propad. Někteří experti proto po sklizni opět očekávají zvýšení cen.

Pěstitelé brambor v okolí středočeské Kouřimi, které se říká zlatý pruh země české, hlásí až o 20 procent nižší výnos než jsou zvyklí. „V červnu a červenci byly úplně minimální srážky,“ podotkl výrobní ředitel společnosti Bramko Samice Václav Mikula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řetězec v Česku stahuje z prodeje oblíbené brambůrky. Vrátí vám peníze

Tradiční pěstitelské oblasti na Vysočině a v Polabí sice čekají průměrnou sklizeň, problémy se suchem ale hlásí další oblasti. „Jsou samozřejmě regiony, kde srážky nepřišly. Část Jihočeského kraje a západní Čechy,“ popsal předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Přitom právě prudký nárůst cen brambor od začátku roku se pořádně promítl do našich peněženek. Zatímco v červnu stálo kilo brambor téměř 29 korun, což bylo nejvíce za posledních 14 let, v červenci přišla dobrá zpráva – zlevnění o více než šest korun. „Předpokládám stabilizaci cen. Podle toho, jak dopadne úroda, i mírný nárůst,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Nejen z brambor je ovšem člověk živ. Většinu lidí zajímá, jaká je cena všech potravin. A v tomto případě ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nepřináší dobré zprávy. „Musíme si být vědomi, že prostor k razantnímu snižování cen potravin není, protože negativní dopad by pak směřoval k prvovýrobcům a farmářům,“ sdělil Výborný. Právě klesající výkupní ceny několik měsíců v řadě byly totiž jedním z důvodů, proč část zemědělců na jaře vyjela s traktory do ulic.

Podle ekonoma Petra Bartoně ale ceny klesají. „Jsme na nějakých šesti procentech oproti loňsku. Jakmile nastoupí další úroda, můžeme čekat další snížení cen. Například ceny jablek jsou o 15 procent nižší, než byly za pandemie koronaviru,“ řekl Bartoň ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že ceny snižuje i dovoz ze zahraničí, což ale pro české pěstitele samozřejmě není dobrá zpráva.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

Tagy: