Česko je v držení zbraní až příliš benevolentní, řekl expert. Volá po přezkušování majitelů

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček byl hostem pořadu 360°.

Jiří Vojáček o bezpečnosti v Česku

Česká republika patří v Evropské unii k zemím, kde je nejjednodušší získat zbrojní pas a útočné střelné zbraně, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Jiří Vojáček. Očekává, že se po tragédii na Filozofické fakultě v Praze pohled českých občanů na držení střelných zbraní radikálně změní.

„Fakt, že ten člověk (střelec na Filozofické fakultě, pozn. red.) měl psychickou poruchu, přitom byl majitelem zbrojního pasu a měl několik zbraní, je chyba systému,“ uvedl Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na fakultě přepsala historii. Připomeňte si dosud nejhorší útoky na školách v Česku

Česko je podle něj až příliš benevolentní. „Spolu s Itálií jsme země s nejliberálnějším přístupem k držení zbraní. Zatímco když v EU žádáte o možnost držení průkazu, jste podroben správnímu řízení či lékařským prohlídkám, tak pokud v ČR chcete takovou dlouhou pušku, jen požádáte policii ke schválení nákupu a policie to musí vydat,“ sdělil.

Doporučoval by proto zavést systém, jaký funguje i u řidičských průkazů pro seniory. „Pokud je vám nad 65 let, tak musíte každé dva roky chodit k lékaři jen k udržení řidičského průkazu. Nevidím důvod, proč by to nešlo u majitelů zbraní,“ řekl expert.

K tématu nyní očekává velkou debatu. „Je evidentní, že to změní pohled českého národa na držení střelných zbraní,“ popsal.

Diskutovat se podle něj bude i o samotném policejním zásahu. „Černě se to zapíše do historie země. Je to jeden z nejhorších útoků. Dá se předpokládat, že se budou zvedat otázky, jak byl organizován policejní zásah, jestli něco nemohlo být uděláno rychleji nebo lépe. Neměl by se ale zahájit hon na čarodějnice,“ dodal.

Tagy: