Slova o zármutku i lásce. Král Karel III. písemně kondoloval českému prezidentovi

Vzteklý Karel III. bojoval s propiskou 1

CNN Prima NEWS - živé vysílání

O těžké práci spojené se čtvrteční střelbou v Praze na sociální síti X promluvil také jeden z lékařů. Kromě fungování svého týmu a děkování zasahujícím však zmínil také jednu další skupinu lidí, bez které by zřejmě bylo obětí daleko více – dárce krve. K tomu připojil i související fotku. Vedle toho k dárcovství vyzval ve vysílání CNN Prima NEWS také redaktor Krimi Zpráv Matěj Rychlý. K tragické události, která se stala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, se vyjádřil i britský král Karel III. Se svou manželkou Camillou vyjádřili upřímnou soustrast rodinám obětí. Střelec měl podle policie povolení na osm zbraní, dvě z nich dlouhé. Preventivní opatření na školách a dalších takzvaných měkkých cílech budou v Česku trvat minimálně do 1. ledna, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Bylo to těžký. A ještě bude. Náš tým ale fungoval skvěle a všem patří velká poklona. Děkuje se zdravotníkům, policii, záchranářům atd, ale stejné díky patří dárcům krve. Bez nich by obětí bylo mnohem víc... má to smysl!“ napsal na sociální síti X lékař vystupující pod přezdívkou Docent Sandokan.

Zpráva o čtvrteční střelbě na Karlově univerzitě v Praze zasáhla i britského krále Karla III. a jeho manželkou Camillu. Českému prezidentovi Petru Pavlovi zaslali písemnou kondolenci. „Hluboce soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast. V myšlenkách jsme také se studenty této skvělé instituce. S nesmírnou láskou vzpomínáme na naše vzácné návštěvy Prahy v průběhu let. Naše srdce a zvláštní modlitby jsou v tak zoufalé těžké chvíli se všemi našimi přáteli v České republice,“ píše se v ní.

„Když se ke střelci blížili policisté, zastřelil se zřejmě brokovnicí,“ uvedl na policejní tiskové konferenci ředitel krajského ředitelství hlavního města Prahy Petr Matějček. Policie podle něj zároveň zajistila člověka, který hrozil podobným činem. „Střelec měl povolení na osm zbraní, dvě z nich dlouhé,“ doplnili později policisté. Kolik z nich pronesl do školy, ještě nemohli sdělit. „Co se týče zbrojního průkazu, to je otázka dalšího prověřování,“ reagovali na dotazy novinářů ohledně nepotvrzených informací o údajně nedávno vystaveném povolení vlastnit zbraň.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na fakultě přepsala historii. Připomeňte si dosud nejhorší útoky na školách v Česku

„Počínaje dnešním dnem jsme přijali celorepublikové PREVENTIVNÍ opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci – signál, že jsme tu a jsme připraveni,“ uvedli v pátek na sociální síti X policisté. Ministr vnitra Vít Rakušan také  informoval, že tato opatření potrvají minimálně do 1. ledna 2024.

„Prosím českou veřejnost, abychom si uvědomili, že jsme v realitě, ne v detektivním seriálu. Šiřme pouze podložené informace, které policie poskytuje. Prosím média, aby nebulvarizovala jednotlivé příběhy. V clickbaitové žurnalistice to pár kliků jistě přinese, ale také to přinese další obrovské neštěstí rodinám obětí. Nedávejme pachateli zbytečnou publicitu,“ řekl vicepremiér a šéf hnutí STAN během pátečního brífinku.

Policisté zároveň dopoledne uvedli, že se jim již podařilo ztotožnit všechny zemřelé. Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy oznámil, že při čtvrteční střelbě v budově školy zemřela jeho ředitelka Lenka Hlávková.

PODÍVETE SE NA VIDEO ZVEŘEJNĚNÉ POLICIÍ:

Při střelbě zemřelo 14 lidí, sám útočník je 15. mrtvým. Záchranná služba ošetřila 11 vážně, osm středně a pět lehce zraněných, všechny převezla do nemocnic, které aktivovaly své traumaplány. Podle informací policie byl pachatel 24letým studentem fakulty a před incidentem na škole zavraždil svého otce.

První informace o zásahu zveřejnila policie ve čtvrtek v 15:17. Před 16. hodinou dodala, že pachatel byl zneškodněn. Podle informací CNN Prima NEWS vylezl na ochoz, střílel po policistech a pak se sám střelil do krku. Podle pracovnice fakulty se střílelo ve čtvrtém patře objektu a lidé ze školy byli evakuováni do protější budovy Rudolfina.

Trafikantka z prodejny vedle FF UK pro CNN Prima NEWS v pátek popsala, že na rohu fakulty leželo tělo. Nikdo prý nevěděl, co se děje, kolem začali pobíhat lidé a policie jí přikázala, aby zavřela a schovala se. V obchůdku se podle ní schovali i dva mladí lidé a starší pán, kterému bylo špatně.

Pachatel se podle zatím nepotvrzených informací policie mohl inspirovat obdobnou hrůznou událostí ze zahraničí. V budově filozofické fakulty i večer pokračovaly pyrotechnické prohlídky, nic ale podle policie nenasvědčuje tomu, že by střelec měl komplice. Ministr vnitra Vít Rakušan také uklidňoval, že událost nemá žádnou spojitost s mezinárodním terorismem. Neexistuje podle něj žádná indicie.

Útok rezonoval také v zahraničí. Kondolence posílali premiéři i hlavy států. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ napsal na sociální síti X americký prezident Joe Biden. Tamní úřady jsou podle něj v kontaktu s českými bezpečnostními složkami a Spojené státy jsou ochotné poskytnout ČR další pomoc, pokud o to české úřady požádají, napsal dále Biden.

PODÍVEJTE SE: Střelba na Filozofické fakultě v Praze otřásla nejen Českem, ale celým světem

Tagy:
policie střelba opatření univerzita Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Palachovo náměstí