Česko je nejhorší na světě v týdenních statistikách nově nakažených covidem

Koronavirus, nemocnice Zlín

Aktuální covidová statistika

Česko ve středu znovu zaznamenalo rekordní počet nových případů covidu, testy odhalily 17 668 nakažených. S nákazou se v současnosti potýká 132 725 lidí. Index rizika PES v zemi mírně klesl na 84 bodů. Devátý den v řadě ovšem zůstává v pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Česko je nejhorší na světě co do počtu nových případů covidu na obyvatele za týden. V současnosti denní průměr případů na milion obyvatel dosahuje hodnoty 1 005,1. Na druhém místě je Irsko (896,8), třetí Británie (852,4).

V nemocnicích bylo ve středu 7143 lidí s covidem, z nich 1061 ve vážném stavu. Odborníci čekají, že počty hospitalizovaných ještě porostou. Ve středu laboratoře provedly asi 37 000 PCR testů, pozitivních bylo skoro 48 procent z nich. Přibylo 185 úmrtí, s covidem už v ČR umřelo 12 621 lidí.

Příčinou dnešního poklesu indexu PES je mírné snížení podílu lidí hospitalizovaných s nemocí COVID-19, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici.

Dvě ze čtyř kritérií ovlivňujících hodnotu epidemického indexu PES ve středu oproti úterý stouply. Průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny se zvýšil přibližně z 1221 na 1254 případů. Vyšší je i čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Mírně naopak kleslo zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Na bodové ohodnocení to ale nemělo vliv.

Podíl pacientů s covidem, kteří o své nákaze před přijetím do nemocnice nevěděli, ve středu klesl z úterních téměř 55 procent na téměř 54 procent.

Tagy: