Česko je v rozkladu a rozpadá se. Společnosti se nelíbí, kdo jí vládne, říká Klaus

Václav Klaus

Partie PLUS (46)

Česká společnost je v rozkladu a nespokojená s tím, kdo jí vládne. V Partii PLUS to uvedl bývalý prezident Václav Klaus. Zkritizoval také přímou prezidentskou volbu a kandidáty, mezi kterými by měl podle svých slov velký problém si vybrat. Vadí mu také představa, že budou v rámci kampaně hovořit mimo jiné o fiskální politice, kde nemají žádné pravomoce.

„Země je rozložená. Je v rozkladu a rozpadá se. Společnost je nespokojená spíše s tím, kdo a jak jí vládne. Nevěříme si navzájem a vláda tomu výrazně přispívá. A drahé Česko? Dopustili jsme hrozivou inflaci, jednu z nejrychlejších a nejhorších v Evropě. Ty ceny jsou strašlivě drahé, ale obecně není Česko drahou zemí. Inflace nás opravdu ničí, ta ale nespadla z nebe. Někdo ji dopustil a dopustil ji politikou, která se vedla v předchozí době,“ uvedl bývalý prezident.

Zdůraznil ovšem, že prezident neovlivňuje fiskální politiku země. „Prezidentská kampaň není o drahosti a rozdělenosti. Role prezidenta v tomto není. Že snad kandidáti budou něco k těmto tématům říkat, to si představit dokážu. Kdyby se to neprojevilo a byla to kampaň ve vzduchoprázdnu a neodrážela realitu v této zemi, to by bylo smutné,“ sdělil Klaus.

„Měli bychom diskuzí přispět k tomu, aby lidé nežili v iluzích, že je v pravomocích prezidenta v naší zemi něco takového vyřešit. Je naprosto mystifikační, aby se bičovali kandidáti v tom, jakou by zvolili měnovou nebo fiskální politiku,“ doplnil.

Postěžoval si také na samotnou přímou volbu prezidenta. „Zoufám si nad tím, že jsme přešli k přímé volbě prezidenta. Dneska je naprosto evidentní, že to byl špatný nápad. Říká to kdekdo z těch, kteří pro to tehdy zvedli ruku. Ale už je to nevratné. V tomto jsem z toho velmi smutný,“ řekl.

Sám se chystá volit zřejmě až ve druhém kole. „Nebudu prozrazovat, v prvním kole budu mít velký problém vybrat, kdo by byl mým kandidátem. To avizuji předem a hlasitě. Ale nevylučuju, že bych mohl přijít do druhého kola, tam bych viděl větší, nebo menší zlo. Tam vidím, že bych svůj hlas mohl hodit,“ sdělil.

Celou Partii PLUS si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: