Česko je znovu nejhorší na světě. Má největší přírůstky nakažených za poslední týden

Podle počtu nových případů koronaviru za týden na milion obyvatel je Česká republika s denním průměrem přes 965 nových případů nejhorší na světě. Nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel za týden vykazují Litva, Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko. Česká republika je v tomto ohledu pátá. Česká republika je zase „best in covid“, říká na nelichotivou bilanci opozice.

V přepočtu na počet obyvatel je Česká republika momentálně nejhorší v počtu nových případů. Ukazují to data serveru Our world in data. Litva má za poslední týden 842 nakažených na milion obyvatel a San Marino 829. Za námi je také Velká Británie (773), o které se přitom v poslední době v souvislosti s šířením koronaviru mluví jako o jedné z nejhorších.

Česko těžce překonává také své sousedy. Upozorňuje na to opozice. „Česká republika je zase best in covid. V nárůstu nákazy jsme totiž opět nejhorší na světě. V přepočtu na milion obyvatel se u nás za poslední týden nakazilo průměrně 932 lidí denně, oproti tomu v sousedním Polsku 230, v Německu 214 a třeba v Maďarsku jen 177,“ napsala na Facebook předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jako hlavní důvod vidí neschopnou vládu. „Světovým semeništěm nákazy jsme se opětovně nestali kvůli specifickému podnebí nebo snad z důvodu odlišné imunity našich občanů od zbytku světa. Ten důvod je jiný: je jím neschopná vláda, která není kompetentní ani k tomu, aby aspoň okopírovala to, co dělají ostatní,“ dodala.

Roli premiéra Andreje Babiše (ANO) připomněl také bývalý diplomat Michael Žantovský. „Jsem manažer, krizový manažer, prohlašuje Andrej Babiš. Má pravdu. Krize, do které Česko přivedl, nemá obdoby. V počtu nakažených na 100 000 obyvatel jsme na čele a v počtu očkovaných na 100 000 obyvatel na chvostu. Ale Babiš očkovaný je. Čau lidi,“ uvedl na Twitteru.

V Česku zemřelo do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo do konce listopadu 114 781 lidí. Za 11 měsíců roku počet úmrtí překonal i celý rok 2015, který byl s více než 113 tisíci mrtvými za posledních deset let rekordní. V letech 2018 a 2019 bylo mrtvých přes 112 tisíc. Důvody nárůstu úmrtnosti statistiky neuvádějí, pravděpodobně k němu ale přispěla epidemie nemoci COVID-19.

Tagy: