Jak dlouho účinkuje vakcína a hrozí alergické reakce? Prymula odpovídá na vaše dotazy

Roman Prymula v Partii

360° Pavlíny Wolfové 4.1.2021

Nebudu mít po očkování na COVID-19 narušenou imunitu? Existuje nějaké zvláštní omezení než u jiných vakcín? Mohu být očkován, když mám covid? A co když už jsem nemoc prodělal? Vakcinolog profesor Roman Prymula odpovídal na CNN Prima NEWS na dotazy diváků.

Nebudu mít očkováním narušenou imunitu tak, že sice nedostanu COVID-19, ale ostatní nemoci budu zvládat hůř a chytnu kdeco?
Těch antigenů, s kterými se v životě potkáváme, jsou opravdu statisíce, miliony, takže to, že tady dostanete několik antigenů, vám určitě imunitu nerozhodí a můžete se jí podrobit a obranyschopnost zůstane zachována.

Co můžu a nesmím po očkování proti covidu? Je nějaké zvláštní omezení než u jiných vakcín?
U covidu nejsou nějaké zvláštní omezení. Co se týká kontraindikací, v tuto chvíli je jediná tvrdá kontraindikace, a to je alergie na nějakou komponentu té vakcíny a zatím nemáme dostatek informací o očkování těhotných nebo menších dětí. To znamená, že tyto kategorie zatím neočkujeme, ale informace tady budou.

Zaručíte mi jako onkologáčkovi neblahý dopad vakcíny? Moje tělo se čistí po chemoterapiích a ozařování, a to s problémy, které jsou následky léčby. Děkuji za odpověď.
Zaručit nejde stoprocentně nic. Víte, že medicína není matematika. Tam vždy jedna plus jedna nejsou dvě. Ale podle všech studií, které zatím probíhaly, se neočekávají nějaké problémy, které by se lišily od těch akutních, které jsou bezprostředně po očkování, kdy třeba teplota nebo bolest paže trvají opravdu omezenou časovou dobu – 24 hodin, dejme tomu. Reakce, které jsou závažnější, jsou reakce alergické, anafylaktický šok a podobně. Ty tady jsou mírně častější, když vezmeme tu vakcínu, která se teď používá. Ale je to sedm na milion a na to jsme připraveni.

Kdo je právně odpovědný nebo bude, za případnou doloženou újmu způsobenou tou vakcínou?
Tady je zajímavé, že indemnita, ta odpovědnost, není na výrobci. EU přijala to, že státy, které nakupují tuto vakcínu, tak přejímají odpovědnost. A systém by měl být nastaven tak, že to nebude očkující lékař, protože pak by nikdo nechtěl očkovat, ale bude to skutečně stát. A v Německu, kde ten systém už je nastaven, to takto je. Pokud dojde k jakékoliv komplikaci a je tam odškodnění, tak to kryje stát. Není to zodpovědnost lékaře, který očkuje.

Vakcína limitně chrání u bezpříznakových forem. To znamená, že takovýto člověk může vylučovat virus. A je to taky jeden z důvodů, proč roušky ještě rychle neodložíme.

Ochrání dvě dávky očkování proti covidu, abych nebyla infekční pro své okolí. Tedy chrání očkování nejen mě, ale i osoby, se kterými se setkám?
To je otázka, která zatím není úplně úspěšně zodpovězena, protože není dostatek studií u všech vakcín, ale u vakcíny AstraZeneca bylo ukázáno, že vakcína limitně chrání u bezpříznakových forem. To znamená, že takovýto člověk může vylučovat virus. A je to taky jeden z důvodů, proč roušky ještě rychle neodložíme. Budeme odkládat, až tady proočkovanost bude podstatně vyšší, aby tady nebyla taková cirkulace viru. Dá se říci, že po vakcinaci můžeme virus v omezené míře vylučovat.

Za jak dlouho po poslední druhé vakcíně je člověk chráněný proti covidu? Kdy už nemusí nosit roušku a dostane očkovaný nějaký doklad nebo důkaz o tom, že roušky nemusí nosit?
Zatím to je tak, že výrobce tvrdí, že plná protekce je sedm dnů po druhé dávce. To znamená měsíc poté, co jsme dostali první dávku. Ale jak jsem řekl, zatím se to netýká roušek, nicméně týká se to toho, že takový člověk by nemusel jít do karantény a dalších výhod, ale rouška zatím omezením bude.

Na únor, kdy má začít plošné očkování pro většinu populace, mi vychází termín očkování třetí dávky očkování proti klíšťové encefalitidě (dávka po jednom roce). Zajímá mě, jestli může být ve stejné době provedeno i očkování proti COVID-19?
Zatím nejsou data o kombinaci jednotlivých očkovacích dávek. My doporučujeme alespoň čtrnáctidenní odstup. Pokud půjde na to roční přeočkování, tak 14 dnů poté mu může být aplikován covid.

Jsou země, které uvažují o tom, že by možná bylo lepší proočkovat rychle celou zemi jednou dávkou, a pak až aplikovat druhou. Protože ta dílčí protekce je víc, než když budeme mít 90 procent chráněnou část populace a druhou nula.

Jak to bude s těmi, co například se dostanou do systému, půjdou na očkování a zjistí se, že covid mají?
To se zpravidla nezjistí, protože pokud je průběh bezpříznakový, tak tady tato informace nebude, a není to na škodu, mohou být očkování. Pokud samozřejmě neprojdou vstupním sítem ve smyslu, že zaškrtnou nějaké klinické příznaky, případně bude zachyceno na termokamerách, které by měly být u větších center u vstupu, že mají teplotu, tak se může stát, že z toho budou vyloučeni.

Co ti, co prodělali covid a mají protilátky. Mají se jít očkovat?
Tady se vedou určité spory i na odborné úrovni. Zatím je úzus takový, že ti lidé by nemuseli jít na očkování minimálně po dobu tří měsíců, protože by měli být chráněni svými vlastními protilátkami. Ale je to spíš z toho důvodu, že tady vakcín bude málo. To znamená, tito lidé jsou opravdu chráněni. Svým způsobem je zbytečné jim tu vakcínu hned aplikovat, ale není to zdravotní újmou, a když se to stane, není to problém.

Budu chráněný po první dávce? Nebo můžu covid ještě chytit? To budu mít dvojitou dávku? Co se bude dít?
Dá se říci, že už první dávka bude poměrně významnou měrou chránit. Jsou data u vakcín genetických, že protekce by byla třeba 70 procent po první dávce a ta protekce nastupuje s určitým odstupem. Dejme tomu 14 dní po té konkrétní dávce. A jsou země, které uvažují o tom, že by možná bylo lepší proočkovat rychle celou zemi jednou dávkou, a pak až aplikovat druhou. Protože ta dílčí protekce je víc, než když budeme mít 90 procent chráněnou část populace a druhou nula.

Musíme si uvědomit, že největší riziko pro nás jsou ti zemřelí, a to je skutečně otázka věku a kombinace s různými chronickými nemocemi. Z tohoto důvodu musí být tito lidé prioritně proočkováni.

Je mi 30 a jsem úředník zavřený ve své kanceláři. Kdy tedy naočkujete mě? Stihnete to ještě letos, nebo až v roce 2022?
Já myslím, že by se to skutečně mělo stihnout v tomto roce, protože tak, jak je to nadizajnováno, tak po určité době budou moci do toho systému samozřejmě vstupovat ti, kteří jsou zdraví, mladí, ale mají zájem být očkováni. Takže pokud ti před nimi z hlediska rizik nebudou chtít být očkování, tak samozřejmě budou očkováni ti, kteří očkováni být chtějí.

Kdy bude dostupné očkování pro pedagogické pracovníky v mateřských školách? A bude očkování nabídnuto i nepedagogickým pracovníkům – kuchařka, uklízečka, vedoucí stravováníV původním očkovacím plánu jsou uvedeni jen učitelé ZŠ.
Tam došlo k úpravě toho plánu a už tam jsou i učitelé mateřských škol. Technicky teď nechci fabulovat, jestli tam jsou i další pracovníci, ale jsou tam určitě už učitelé MŠ. A každopádně v tom systému rizikových, až bude proočkována ta starší část populace, a tady si musíme uvědomit, že největší riziko pro nás jsou ti zemřelí, a to je skutečně otázka věku a kombinace s různými chronickými nemocemi. Z tohoto důvodu musí být tito lidé prioritně proočkováni.

Tagy: