Poláky sledujeme s inspirativní závistí, řekl Zahradník. Podle Samka jede Česko na půl plynu

Petr Zahradník

360° 24.10.2023

Česká republika jede v klíčových směrech vývoje jen na poloviční rychlost a sousední Polsko sleduje s tichou závistí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.

Podle Samka se neschopnost Česka projevuje zejména ve výstavbách dálnic. „Nejsme schopni v normálním čase udělat to, co je v jiných zemích samozřejmostí,“ kritizoval Samek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Langšádlová nic neřídí, říká expert. Ministryně vysvětlovala, proč ji většina Čechů nezná

„Když jsme vstupovali do EU, tak nám kontroloři řekli, abychom neprezentovali to, co chceme udělat, ale to, co jsme už udělali. A těch věcí mnoho není,“ uvažoval Samek. Upozornil i na neefektivní digitalizaci státní správy. Každý úřad měl prý vlastní software a dodavatele, i když podle jeho názoru mohl být jednotný.

Petr Zahradník zmínil, že míra investic v Česku je nadprůměrných 26 procent z HDP. „Návratnost ale není úplně ideální. Z těch 26 procent jsou čtyři pětiny soukromé a zbytek veřejné a kapitálové investice státu a institucí. Při takto vysoké míře bychom měli mít zmíněný ‚polský růst‘, ke kterému vzhlížíme s jakousi inspirativní závistí řekněme od roku 2019. Česká ekonomika je ekonomikou do relativně dobrého počasí, ale v případě krize a strukturálních poruch těžce selhává,“ řekl Zahradník.

V pořadu 360° Vít Samek a Petr Zahradník rozebírali také rozpočet pro rok 2024 i otázku přijetí eura. Na celý pořad se můžete podívat ve videu v úvodu článku.

Tagy: