Povodně hrozí dál: Hladiny některých řek stoupají, vyhlásili i nejvyšší stupeň pohotovosti

Podemletá železniční trať mezi stanicemi Opava - zastávka a Malé Hoštice, kterou zasáhly silné povodně (17. 9. 2024).

Počasí 21. 9. 2024

Česko čeká slunečný víkend s příjemnými teplotami, které v sobotu vystoupají až na 24 °C. Na některých místech však nadále platí výstraha před povodněmi, na jihu Čech byl dokonce vyhlášen na Lužnici třetí stupeň povodňové aktivity.

V sobotu převažuje nad Českem jasná obloha, pouze ojediněle se objevují mlhy. Teploty se nejčastěji pohybují mezi 5 až 12 °C. Během dne pak vystoupí na příjemných 20 až 24 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Povodňové škody známých pivovarů i Kofoly jdou do milionů. Jak to pocítí zákazníci?

Ještě stále platí povodňový stav na některých řekách. Na Lužnici v jižních Čechách je dokonce vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity. Dále stoupá hladina také na Dyji, Vltavě a horním toku Labe. „Během dne by se však situace měla postupně zklidňovat,“ sdělila pro CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Renata Uhlíková.

Na neděli meteorologové předpovídají jasno až polojasno, ojediněle se vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. V noci teploty klesnou na 11 až 7 °C, v údolích až na 5 °C. Přes den pak vyšplhají na 19 až 23 °C. Povane slabý, přes den místy mírný jihovýchodní až východní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

V novém týdnu přibude oblačnosti. V pondělí se na západě Čech místy vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Noční teploty klesnou na 12 až 8 °C, přes den dosáhnou 18 až 22 °C. Vát bude slabý, přes den místy mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy se očekává občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 10 °C, přes den dosáhnou 15 až 20 °C. Povane slabý jižní až jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zázrak na Šumpersku. Manžele strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Tagy: