Povodně očima energetiků: Vysušit kabel trvá 14 dní, zatopená rozvodna je to nejhorší

Obec Kobylá nad Vidnávkou zpustošily záplavy.

Co na to vaše peněženka 19.9.2024

Povodně, které se prohnaly Českem, přidělávají mnoho práce i energetickým společnostem. Předseda Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že pro dodavatele je přívalová voda mnohem větším problémem než například silný vítr. Ředitel společnosti ECM System Solutions Martin Krupa popsal složitý proces při obnovování rozvodných sítí.

Gavor zmínil, že zpočátku krizové situace se bez proudu nacházely statisíce domácností, přičemž nyní se jedná o 30 tisíc domovů. „Je to dobré vysvědčení energetiků. Dodavatelé za těchto podmínek přivřou oko, když přijde nějaká splátka později,“ ujistil v pořadu Co na to vaše peněženka.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Pro dodavatele je podle něj velká voda mnohem větším problémem než například vichřice. „Vzpomeňme na tornádo na jižní Moravě před třemi lety. Zpřetrhané dráty a povalené sloupy opraví energetici poměrně rychle. Jestliže ale dojde k zatopení rozvodny, trvá náprava mnohem déle,“ popsal předseda asociace.

Zasažené oblasti si tak podle Gavora ještě budou muset nějakou dobu počkat. Krupa zdůraznil, že mnoho alternativ k obnovení elektrického proudu není. „Maximálně si pořídit elektrocentrálu. Už i distributoři vozí tyto záložní zdroje do míst, kterými prošly přívalové vlny a nyní odklízí škody,“ podotkl na základě vlastní zkušenosti z ochromené Opavy.

„Pokud dojde na zatopení rozvodny, musí se nejdříve vyčerpat voda. Poté přijde řada na množství měření, abychom předešli zbytečným úrazům, k nimž by mohlo dojít při obnovení provozu,“ přiblížil složitý proces.

O stavu rozvodny musí rozhodnout revizní technik. „Dokud neřekne, že je vše v pořádku, nic se nespustí. Například vysušit navlhčený kabel může trvat i dva týdny,“ připomněl energetik.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Manžele v České Vsi strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Tagy: