Česko má v Paříži jistou medaili, šance je i na zlato. Siniaková s Macháčem míří do finále

Tenisté Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková postoupili na olympijských hrách v Paříži do finále smíšené čtyřhry a česká výprava má díky nim jistou první medaili. V semifinále zdolali kanadský pár Félix Auger-Aliassime, Gabriela Dabrowská 6:3, 6:3 a v pátečním finále si zahrají o první společné zlato s čínskou dvojicí Čang Č'-čen, Wang Sin-jü. V boji o finále zůstává také Linda Nosková s Karolínou Muchovou, které v dnešním čtvrtfinále odvrátily tchajwanské dvojici Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i mečbol a zvítězily po dalším obratu 1:6, 6:4 a 14:12.

Siniaková si v mixu částečně vynahradila zklamání z dnešní porážky ve čtvrtfinále ženské čtyřhry. S Barborou Krejčíkovou, s níž obhajovala tři roky staré zlato z Tokia, podlehla ruským tenistkám v neutrálních barvách Miře Andrejevové a Dianě Šnajderové 1:6, 5:7. Macháč zůstává ještě ve hře o bronz v mužské čtyřhře s Adamem Pavláskem. Česká dvojice po prohře s americkým duem Austin Krajicek, Rajeev Ram 2:6, 2:6 vyzve v boji o třetí místo Australany Matthewa Ebdena a Johna Peerse, nebo Američany Taylora Fritze a Tommyho Paula.

K TÉMATU: Na MS neprošly testem pohlaví, v Paříži je vítají. Dvě boxerky budou bojovat o medaile

Macháč se Siniakovou získají pro Česko druhou medaili ze smíšené čtyřhry v historii a vylepší bronzový počin Radka Štěpánka a Lucie Hradecké z Ria de Janeiro 2016. První set proti Augeru-Aliassimovi a Dabrowské získali díky povedené koncovce, kdy od stavu 2:3 vyhráli čtyři gamy po sobě. Ve druhé sadě rozhodli hned díky brzkému brejku, ujali se vedení 3:0 a náskok dotáhli k vítězství.

Turnajové dvojky Krejčíková se Siniakovou, které obnovily spolupráci speciálně kvůli obhajobě olympijského zlata, doplatily na 34 nevynucených chyb a prohrály za hodinu a půl. V závěru druhého setu sice odvrátily tři mečboly, při tom čtvrtém ale neuspěly. Pro Krejčíkovou, která ve středu dohrála také ve čtvrtfinále dvouhry, turnaj skončil.

První sada utekla českým tenistkám hned v úvodu, kdy přišly dvakrát o servis a ztrátu 0:5 už nedohnaly. Také ve druhé sadě získaly první brejk Šnajderová s Andrejevovou. Za stavu 4:5 se Siniakové a Krejčíkové podařilo odvrátit na returnu dva mečboly a vynutit si pokračování. Siniaková ale poté servis neudržela a Rusky si vypracovaly při podání Andrejevové další dva mečboly. Ten druhý a čtvrtý v zápase pak využily.

Muchová s Noskovou, které se daly dohromady po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, otočily v Paříži třetí duel. V super tie-breaku zdolaly v předchozích kolech také Američanky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou i Rusky startující v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovovou a Jelenu Vesninovou. Po dnešním triumfu nad Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i živí naději na premiérové medaile. V semifinále narazí na turnajové trojky Saru Erraniovou a Jasmine Paoliniovou z Itálie.

Češky prohrály i potřetí na turnaji úvodní set, v němž přišly třikrát o servis. Ve druhé sadě sice nevyužily vedení 2:0, díky dalšímu brejku v páté hře získaly ale znovu náskok a vývoj srovnaly.

Rozhodl dramatický super tie-break. V něm nejprve české tenistky za stavu 8:9 odvrátily po bekhendovém voleji Muchové u sítě mečbol a poté si samy vypracovaly čtyři možnosti na ukončení zápasu. Při té poslední za stavu 13:12 servírovala Nosková směrem ven z kurtu a Tsao Čch'-a-i vrátila míč jen do autu.

Macháč s Pavláskem mohou přidat bronz

Macháč s Pavláskem v předchozích třech kolech uspěli vždy po obratech a vydařených super tie-breacích. Tentokrát už na zvrácení nepříznivého stavu neměli. Na antukovém dvorci Suzanne Lenglenové prohráli s Krajickem a Ramem za 61 minut. Nevypracovali si jediný brejkbol, o servis naopak čtyřikrát přišli.

„Dneska to byla každopádně škola hrou. Je vidět, že jsou ve skvělé formě. Byl to můj takový den blbec, neměl jsem se čeho chytit. Oni skvěle servírovali. My jsme se dneska trošku hledali, nebylo to jako zápasy předtím. Takže bych to jenom všechno zmuchlal, zahodil a zítra skvěle potrénujeme a připravíme se na zápas v sobotu o placku,“ řekl Pavlásek.

Daviscupoví reprezentanti se přesto mohou nadále stát ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympiáda v Praze by byla katastrofa, varoval Kovanda. Politici si jen „staví pomníček“

Tagy: