Česko není v kondici pro přijetí eura. Green Deal nám přinese výhody, má jasno Bartoš

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (STAN)

360° 31.7.2023

Byť vláda ve svém prohlášení slibovala přiblížení se k euru, na jeho úplné přijetí ještě tuzemsko není v kondici. Prohlásil to ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve speciálu 360° na CNN Prima NEWS. Předseda Pirátů také na konkrétním příkladu vysvětlil, jak nás pozitivně ovlivní Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu).

„Byť jsme se při vstupu do Evropské unie zavázali, že euro přijmeme, Česká republika není v kondici a nesplňuje podmínky pro přijetí eura,“ uvedl ministr pro místní rozvoj, a to i přes to, že jeho kolegové mluví jinak.

ČTĚTE TAKÉ: Platby v hotovosti? Obchodník má právo volby, počet terminálů roste, odmítá kritiku Stanjura

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) říkají, že se na přijetí musí začít pracovat a v roce 2030 musíme již být součástí eurozóny. „Je to i v programovém prohlášení vlády přiblížení se přijetí eura,“ argumentoval šéf Pirátů.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že Green Deal nebo Fit for 55 (snížení emise skleníkových plynů, pozn. red.) bude mít na tuzemsko pozitivní dopad. „Když nechcete vidět globální důvody, podívejte se třeba na svůj domek. Když vám stál za barákem komín, ze kterého létaly různě barevné čmoudíky podle denní doby a tlaku vzduchu, tak teď už nelétají. Díky technologiím a investicím je už průmyslová výroba šetrnější,“ zmínil Bartoš na konkrétním příkladu.

Celý rozhovor, například o migrační politice i kandidátkách do voleb, si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
politika Petr Fiala Evropská unie pořady CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana Starostové a nezávislí Česko 360° Zelená dohoda pro Evropu ministr pro místní rozvoj České republiky