Platby v hotovosti? Obchodník má právo volby, počet terminálů roste, odmítá kritiku Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr Stanjura k platebním kartám i konsolidačnímu balíčku

Počet platebních terminálů od začátku letošního roku vzrostl o pět procent. Uvedl to v pořadu Nový den šéf financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na kritiku ohledně úbytku míst, kde se dá zaplatit kartou. Podle opozičního hnutí ANO za to může především zrušení elektronické evidence služeb (EET). Stanjura tvrdí, že je na obchodníkovi, jakou metodu placení si vybere.

„Údajně přibývá obchodníků, kteří přijímají pouze platby v hotovosti. My máme čísla o počtu platebních terminálů, který od začátku letošního roku vzrostl o pět procent. Na 307 tisíc místech se dá platit kartou,“ zdůraznil ministr financí v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Osm let vyprávění pohádek a strašení občanů. Poslanci Jakob a Nacher se pohádali ve vysílání

Provozovatel si navíc podle Stanjurových slov může vybrat, zda bude přijímat platby v hotovosti, kartou, případně oběma variantami. „Na jedné straně máme návrhy, abychom platbu v hotovosti vložili do Listiny základních práv a svobod, na druhé tu máme volání po povinné akceptaci platebních karet. Nepodporuji ani jednu formu, provozovatelé mají svobodnou volbu,“ pokračoval šéf financí.

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatů Euronet se čtvrtina lidí setkala s tím, že v některých obchodech přestali přijímat platební karty, a 94 procent respondentů uvedlo, že používá hotovost alespoň jednou týdně, což je pětiprocentní nárůst proti loňskému roku. Denně vytáhne bankovku celá třetina Čechů, přičemž loni to byla pouhá čtvrtina.

Poplatky bance

Na statistiky, kolik bylo celkem provedeno platebních operací, si však podle Stanjury musejí vládní zástupci počkat. „Zveřejňují se jednou ročně. Důvody, které obchodníci uvádějí, jsou dva – za prvé, že mnoha dodavatelům musí platit hotově, když přebírají zboží, a za druhé jsou to poplatky u bank,“ zmínil Stanjura.

Podle některých ekonomů je důvodem i zrušení elektronické evidence služeb (EET). „Je to snaha obejít zdanění,“ uvedla ekonomka Ilona Švihlíková. „Využívají toho, že už není povinnost evidence, a vrací se k platbám v hotovosti, což jim samozřejmě umožňuje přejít v sebemenší míře do šedé ekonomiky a nevykazovat své příjmy,“ potvrdil ekonom Lukáš Kovanda.

Na to, že se na řadě míst nedá platit kartou, upozornila i šéfka klubu ANO Alena Schillerová. „Bohužel, se zrušením EET míst, kde se dalo platit kartou, ubylo,“ postěžovala si pro CNN Prima NEWS bývalá ministryně financí. Souhlasí s ní i velmi malá část vládních poslanců. „Všímám si, že některé provozovny s enormními obraty ruší placení kartou a to nepovažuji za dobrou zprávu,“ řekl poslanec KDU-ČSL Jiří Horák.

Podívejte se také na anketu: Češi se bouří proti hotovosti

Tagy: