Česko nestačilo na Kanadu. Poslední šanci na vyrovnání sebralo divné rozhodnutí sudích

Česko v posledním zápase základní části mistrovství světa v lotyšské Rize padlo s Kanadou 1:3. Hokejisté javorového listu rozhodli v závěrečném dějství. Národní tým po nečekané výhře Lotyšska 4:3 nad Švýcarskem kleslo ve skupině až na čtvrté místo, což znamená, že ve čtvrtek od 15.20 vyzve ve finském Tampere ve čtvrtfinále vítěze druhé skupiny USA.

Úvodní část terminologií bojových sportů patřila Kanadě. Hokejisté javorových listů ji ovládli 19-4 na střely a gólman Vejmelka nevěděl, kam dříve skočit. Rozhodující byl důraz na ledě a bruslení, kde Kanaďané dominovali. Možná i to ale hrálo do českých karet, protože trumf Kariho Jalonena v bráně Vejmelka tohle zná ze své domovské Arizony, kde na něj jde nezřídkakdy více než 40 střel za utkání.

Dlouho to vypadalo, že i přes velkou převahu půjdou hokejisté obou národních týmů do šatny za nerozhodného stavu, ale v poslední minutě první třetiny se v přesilovce prosadil po zbytek zápasu velmi aktivní útočník Buffala Payton Krebs, který z kruhu propálil Vejmelku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvanáct zlatých příběhů MS. Patří k nim řezníkův pláč, ledoví gangsteři, pomsta Faselovi

V druhé třetině nastoupila Kanada v podobném duchu, jenomže po svižné rozehrávce z vlastní třetiny se dostal k puku Jakub Flek, který využil nepozornosti kanadské obrany, která nechala na modré úplně volného Martina Kauta. Ten sám z očí do očí proti gólmanovi Montembeaultovi se po bekhendovém blafáku nemýlil.

A najednou se změnil i obraz hry. Už led nepatřil všudypřítomným Kanaďanům, ale Češi polití živou vodou převzali iniciativu. Zajímavou pasáž začal znovu Kanaďan Krebs, který i přes českou převahu se probruslil k zakončení, načež trefil tyč. Z brejku naopak chybělo málo, aby se prosadili po akci Zbořila Češi.  Ti mohli jít krátce nato do vedení, ale po ráně Michala Kempného poslal Radan Lenc dorážku jen do tyče.

Kempný patřil k nejaktivnějším obráncům a ještě jednou po jeho střele mohlo být veselo. Smejkal necelé čtyři minuty do konce tečoval jeho střelu, která proletěla až za záda brankáře Kanady, ale ke smůle českých hokejistů skončila pouze na břevně.

Hráči Česka i Kanady vstupovali do zápasu za nerozhodnutého stavu, ale ten dlouho nevydržel. Zámořští hokejisté v praxi ukázali, jak funguje otřepané pravidlo nedáš, dostaneš. Ve 44. minutě je poslal do vedení Tyler Myers a gól vypadal jako ten první.

Snahu českých hokejistů brzdila následně dobrá hra Kanaďanů. Čtyři minuty před koncem dostali Jalonenovi svěřenci šanci na vyrovnání, když se nechal vyloučit Fantilli, ale ke smůle národního týmu si během dvouminutové přesily nevytvořili velkou šanci.

Češi v závěru zkusili ještě power play. To ovlivnilo velmi divné rozhodnutí lotyšského a slovenského rozhodčího Ansonse a Štolce, kdy nepřerušili hru při úmyslném ofsajdu, čehož využil půlminutu před koncem Crouse.

Tagy:
Kanada hokejista Česko Michal Kempný Tampere Kari Jalonen Tyler Myers