Nejen Vémola a Kincl. Celý MMA svět reaguje na záběry unikátního vítězného chvatu z Oktagonu

Zatímco český internet po víkendovém MMA svátku v O2 areně plní články o zápasu Karlose Vémoly a Patrika Kincla, světová scéna si všímá jiného unikátního okamžiku. Pozdvižení vzbudil výkon dánského bijce Louise Glismanna, který donutil svého soupeře Melvina Van Suijdama vzdát zápas za pomoci netradičního chvatu „Inverted Omoplata“ známého z brazilského Jiu-Jitsu. Na moment upozornil na sociálních sítích i jeden ze zakladatelů Oktagonu Ondřej Novotný.

Laicky řečeno jde o páku nasazenou nohama, pomocí které lámete soupeřovu ruku. Ten je následně donucen souboj vzdát, přesně jako to udělal v sobotu Suijdama. „Tohle jste ještě neviděli a už možná neuvidíte. Celý svět reaguje na zřejmě první invertní omoplatu na velkém turnaji na světě,“ napsal na Twitter Novotný. Samotné video vydá za tisíc slov.

ČTĚTE TAKÉ: Terminátor Vémola na šrot a Patrik „Koudelka“ Kincl. MMA zápas roku strhl lavinu vtipů

Anglický komentátor Bryan Lacey na své sociální síti sdílel, že šlo o nezapomenutelný okamžik. Zároveň naznačil, že by se mohlo jednat o „submission of the year“ – tedy nejlepší letošní ukončení zápasu po kapitulaci protivníka.

Své vyjádření k netradiční technice přidal po sobotním fightu i samotný Glismann: „Není to tak úplně klasická omoplata, ale velmi unikátní technika. Dlouho jsem chvat trénoval a jsem moc rád, že se mi podařil.“

Fanoušci vyhlížejí zápas s Kozmou

Výkon dánského borce následně na sociálních sítích komentovali i mnozí čeští fanoušci MMA a organizace Oktagon. „Na tohohle kluka bude i pro zápasníky, jako je Kozma, plán jasnej – bojovat v postoji. Protože na zemi zabije kohokoliv,“ píše jeden z diskutujících s jasnou narážkou na nebezpečnost Glismanna v zápasení. „Tohle je masakr. Ta lehkost, houževnatost a klid v jeho technikách je neskutečná. S Kozmou ve finále to bude ohňostroj,“ těší se na zápas Dána s rodákem z Karviné Davidem „Pink Pantherem“ Kozmou další.

Nabízíme rovněž souhrnnou reportáž k zápasu roku, pustit si ji můžete zde:

Tagy: