Česko porazilo Švýcarsko v Lize národů 2:1. Rozhodl vlastní gól Djibrila Sowa

Čeští fotbalisté v úvodním utkání skupiny A2 třetího ročníku Ligy národů porazili Švýcarsko 2:1. Domácí poslal v Edenu v 11. minutě do vedení Jan Kuchta, těsně před pauzou sice srovnal Noah Okafor, ale v 58. minutě rozhodl vlastní gól Djibrila Sowa.

Český tým je po prvním kole skupiny v čele tabulky, neboť Španělé v souběžně hraném duelu remizovali s Portugalskem 1:1. V dalším utkání svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v neděli přivítají Španělsko, poté 9. června nastoupí v Portugalsku a o tři dny později uzavřou červnový program odvetou ve Španělsku.

„Jsem strašně rád za to, jak to kluci zvládli. Na téhle úrovni musíte podat stoprocentní výkon, navíc jsme měli i nějaké absence. Moc si toho vítězství vážíme, ale zase bych to nechtěl přeceňovat. Hned v neděli nás čeká strašně těžký soupeř,“ uvedl na tiskové konferenci Šilhavý, který ze zdravotních důvodů postrádá při červnovém srazu hned 13 hráčů včetně nejlepšího útočníka Patrika Schicka.

Šilhavého svěřenci hrají elitní úroveň Ligy národů poprvé, v předchozích dvou ročnících působili ve skupině B, odkud předloni postoupili. Soutěž do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát bude vybráno 12 celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, a ty čeká play off o zbylá tři místa na šampionátu.

Šilhavý stejně jako ve dvou zápasech v březnu, kdy český tým z play off nepostoupil na podzimní mistrovství světa, vsadil na rozestavení se třemi stopery. Jedním z nich byl i Krejčí mladší, který poprvé v reprezentačním „áčku“ nastoupil v základní sestavě. Jubilejní 50. start za národní celek si připsal brankář Vaclík a hned ve druhé minutě musel zasahovat proti Vargasově střele ze strany.

V 10. minutě byli Švýcaři, kteří na rozdíl od českého týmu postoupili na mistrovství světa v Kataru, ještě blíž k vedení. Embolo šel sám na Vaclíka, ale domácí gólman únik zlikvidoval. Vzápětí udeřili Šilhavého svěřenci. Coufalův dlouhý aut propadl přes hostující stopery až ke Kuchtovi, jenž zblízka doklepl míč do sítě a připsal si premiérovou reprezentační branku.

Čechy vedoucí trefa viditelně povzbudila. Ve 27. minutě Jankto nepřekonal Sommera a stejný hráč se neprosadil ani obstřelem o sedm minut později. Když už se zdálo, že domácí půjdou do kabin s náskokem, dokázali čtvrtfinalisté loňského Eura srovnat. Okafor si ve 44. minutě našel ve vápně míč a tvrdou ranou s pomocí břevna překonal Vaclíka. „Několik z nás tam tečovalo míč, ale nikdo to pořádně neměl na odkop,“ poznamenal stoper Jakub Brabec.

Český gólman musel hned v úvodní minutě druhé půle zasahovat, s křížnou střelou Vargase si ale poradil. Na druhé straně měl v 54. minutě velkou šanci Hložek, který ve čvrtek přestoupil ze Sparty do Leverkusenu, po Sadílkově zpětné přihrávce ale trefil jen mimo branku stojícího soupeře. Po následném rohu napálil z dálky balon Coufal a Sommera zachránila tyč.

V 58. minutě už domácí znovu vedli. Janktův centr zprava tečoval Sow, míč změnil směr a zapadl až za Sommera. Po balonu se natahoval Kuchta, ale nedotkl se ho. „Jsem strašně rád, že to tam spadlo. V první půli mi to Sommer dvakrát vytáhnul. Po první půli jsem si říkal, že mi scházejí góly. Jsem pak za ten gól strašně rád a je mi úplně jedno, jestli se připíše jako vlastní nebo můj. Pro nás má cenu zlata“ řekl Jankto.

„Vždy to bylo tak, že před inkasovaným gólem jsme nejprve měli šanci my, ale bohužel jsme ji neproměnili. Inkasovali jsme náhodné a zbytečné góly po dvou chybách. Kdybychom vedli, zápas by se vyvíjel jinak,“ řekl švýcarský trenér Murat Yakin.

V 66. minutě český celek opět podržel Vaclík, když vytáhl Widnerovu přízemní střelu. Po rohu pak hlavičkoval těsně vedle Schär a vzápětí proti Embolovi znovu zasáhl domácí brankář.

V průběhu druhé půle se zranil německý hlavní rozhodčí Siebert a po několikaminutové přestávce ho nahradil čtvrtý sudí Osmers. Švýcaři v závěru stupňovali tlak, ale Embolo Vaclíka ani při třetí velké šanci nepřekonal.

„Předváděli jsme ofenzivní fotbal, brankář Vaclík zlikvidoval tři čtyři velké šance. Nemuseli jsme prohrát, zasloužili jsme si víc než tuto nešťastnou porážku. Češi dali dva šťastné góly, my jsme ale měli v těch situacích lépe bránit,“ uvedl Yakin.

Češi přestáli i sedmiminutové nastavení a Švýcarsko počtvrté za sebou porazili. Doma národní celek už desetkrát po sobě nepoznal přemožitele. Švýcaři, kteří postoupili z kvalifikační skupiny na mistrovství světa na úkor Itálie, prohráli teprve podruhé z posledních 10 duelů.

Tagy:
Švýcarsko Španělsko Jaroslav Šilhavý Česko Jan Kuchta vlastní gól Mistrovství světa ve fotbale Sinobo Stadium Mistrovství Evropy ve fotbale Liga národů UEFA