Emotivní projev fotbalové hvězdy: Zastavte válku, žádá zoufale Ukrajinec před baráží

Zinčenko nedokázal na tiskové konferenci před barážovým zápasem udržet emoce na uzdě.

Zinčenko se rozbrečel na tiskové konferenci

Na konci března se v baráži rozhodovalo o tom, které týmy se vydají reprezentovat Evropu na mistrovství světa v Kataru. O jednom místu však stále není rozhodnuto. Se začátkem války měla Ukrajina úplně jiné starosti než řešit postup na šampionát. Po více než dvou měsících se fotbal vrací na scénu, ale velké emoce stále nevyprchaly. Ryzím důkazem je největší hráčská hvězda napadené země Olexandr Zinčenko.

Za poslední měsíce Zinčenko propukl v pláč na veřejnosti mnohokrát. Ať už to byl první zápas po začátku války, jakýkoliv rozhovor, ve kterém s těžkým srdcem mluvil o tom, co se po zaútočení ruských vojsk v jeho rodné zemi děje, případně před týdnem po dramatickém zisku titulu v Premier League s Manchesterem City, kdy běhal po hřišti hrdě zabalený do ukrajinské vlajky.

Slzám se neubránil ani před veledůležitým reprezentačním kláním. Invaze odsunula barážový duel Ukrajiny se Skotskem o mistrovství světa v Kataru. Vítěz bitvy hrané na jeden zápas ještě nebude mít v kapse letenku do Perského zálivu, musí si následně poradit ve finále s Walesem.

Účast na světovém šampionátu je pro ukrajinský tým snem. Na největší mezinárodní akci by se mohl probojovat teprve podruhé v historii. 25letý Zinčenko by si ale přál především ještě jinou věc. Když o ní mluvil, marně bojoval s emocemi a po tváři mu tekly slzy. „Musíme to zastavit. Teď je to Ukrajina, zítra to může být vaše země,“ řekl ke stále probíhající válce. „Musíme vyhrát. Ukrajina je svobodná země. Všichni chtějí, aby válka skončila, všichni Ukrajinci. To je náš hlavní sen.“

Zároveň ale ví, že fotbal a sport obecně je často velmi funkčním prostředkem, jak lidem přinést radost a optimismus. „Pokud jde o fotbal, máme také sen. Tímto snem je jet na mistrovství světa, což může Ukrajincům v této těžké době dodat pozitivní emoce. Zaslouží si je,“ podotkl odchovanec Šachtaru Doněck.

Zinčenko se ke krvavým bojům v jeho vlasti vyjadřuje od prvního dne. Jakmile armáda Vladimira Putna napadla Ukrajinu, fotbalista na Instagramu ruskému vládci vzkázal: „Doufám, že zemřeš tou nejbolestivější smrtí, zrůdo.“

Fotbalový sen mohou žlutomodří přiblížit realitě ve čtvrtek od 20:45, kdy začíná jejich zápas s ostrovním soupeřem na jeho půdě v glasgowském Hampden Parku. Případné finálové utkání by se hrálo v neděli ve Walesu.

Tagy:
válka invaze Ukrajina fotbal sport ukrajinská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 baráž o mistrovství světa Olexandr Zinčenko Mistrovství světa ve fotbale