Česko pošle Ukrajině další vojenskou pomoc. Celková hodnota materiálu přesáhla miliardu

Jana Černochová a Petr Fiala

Vláda schválila další dodávku vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnotě 133 milionů korun. Na středeční tiskové konferenci to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Materiál nespecifikovala. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Vláda také schválila urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů v letech 2022 až 2024 v celkové výši 48 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS).

Zároveň kabinet schválil plán legislativních změn s cílem posílení a zvýšení schopnosti reakce českých ozbrojených sil na vojenské i nevojenské krize a zajištění stabilního financování obrany v dlouhodobém horizontu, doplnila ministryně.

„V krátké době vláda schválila urychlení nákupu a legislativní změny, které jsou nutné k zajištění dlouhodobého financování naší armády a obrany,“ uvedl Fiala. Cílem je podle něj nejpozději v roce 2025 dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu.

Kromě urychlení některých projektů vyplývajících ze strategických dokumentů chce vláda upřednostnit český obranný průmysl. „Chceme, aby se přidaná hodnota vynaložených prostředků do obrany České republiky pozitivně promítla i v naší ekonomice,“ konstatovala Černochová.

Legislativní změny podle ní zahrnují například zrychlení vysílaní vojáků v případě, že bude nutné řešit urychlené návraty českých občanů z jiných zemí a bude to vyžadovat pomoc armády. Součástí je též novela zákona o veřejných zakázkách, uvedla ministryně.

Tagy: