Česko zalijí vydatné deště. Hřensku se ale vyhnou, v místě naopak hrozí další požáry

Žena s deštníkem

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil pro některá místa na severu a východě Česka výstrahu před vydatným deštěm. Upozornění je platné do neděle. Vlna lijáků se ale naneštěstí vyhne oblasti Hřenska, kde nadále hoří oblast Národního parku České Švýcarsko. Meteorologové v regionu naopak varují před vznikem požárů.

Sedmým dnem bojují hasiči s plameny, které zachvátily oblast Národního parku České Švýcarsko. Kriticky postižené řáděním ohnivého živlu je zejména Hřensko. Koncem týdne to začalo vypadat, že situaci ve prospěch hasičů zvrátí vydatné deště. V sobotu v oblasti skutečně začalo pršet, srážky ale nejsou tak vydatné, jak se čekalo.

Český hydrometeorologický ústav nově vydal výstrahu před vydatným deštěm, která bude platit nejméně do neděle. Dotkne se severu Čech, a to oblasti od Frýdlantu po Trutnov. Stejná výstraha platí na východě republiky, kde hrozí vydatné deště v okolí Jeseníku a Šumperku a také v oblasti od Vsetína po Jablunkov.

„Na severovýchodě a východě země bude zataženo a místy déšť, i trvalejší. Nejvyšší teploty 22 až 27 °C, na východě 17 až 20 °C, v 1 000 metrech na horách kolem 17 °C, v Beskydech kolem 14 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, později večer bude slábnout,“ upřesnil ČHMÚ nedělní předpověď.

Vlna lijáků se tak na severu Čech Hřensku těsně vyhne. Meteorologové tam naopak varují před suchem a vznikem požárů. Tato výstraha platí pro oblast Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice, Roudnice nad Labem, Lovosice, Louny a Bílina.

Tagy: