Česko potřebuje dietu. Když člověk zhubne, rychleji běhá, stejně funguje i stát, říká Schmarcz

Martin Schmarcz

360° 6.6.2023

Kdyby stát zhubnul, nefungoval by hůř. Stejně tak člověk, který zhubne, rychleji běhá. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Svou metaforou vyzýval vládu, aby při ozdravování veřejných financí více škrtala na straně výdajů. Například aby razantněji rušila dotace nebo snižovala počet státních zaměstnanců.

„Je potřeba škrtat. Samozřejmě nelze všechno udělat z roku na rok. Stejně jako člověk, který přibere 50 kilo, je nemůže shodit do tří měsíců, protože by umřel. Nicméně shodit je musí. Během dvou až tří let by se to udělat dalo. Stát by zhubnul a nefungoval by hůře, naopak lépe. Stejně jako člověk, který zhubne, rychleji běhá. Polovina úředníků udělá dvakrát tolik práce. Kdyby byla vůle jich půlku vyhodit, tak druhá půlka se bude snažit, zvládne toho víc a dostane vyšší platy. Takhle funguje stát,“ řekl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala s Babišem si řádně vjeli do vlasů. Při debatě se oba trochu vykrucovali, hodnotí expert

Komentátor Radko Kubičko však s postojem svého kolegy ne zcela souhlasil: „Zní to hezky, když se řekne, že člověk má být štíhlý. Nejsem si ale jist, jestli to úplně platí u státu. Stěžujeme si, že stát nefunguje zrovna dobře. Například je málo policistů v ulicích a některé agendy nefungují. Pak je otázka, kde začít zeštíhlovat.“

Podívejte se na celou diskusi Martina Schmarcze a Radka Kubička v úvodním videu. Političtí komentátoři hovořili především o vládním konsolidačním balíčku.

Tagy:
policie dieta ekonomika politika státní rozpočet stát úředníci výdaje Radko Kubičko 360° Martin Schmarcz škrty konsolidační balíček