Česko přikryje další sněhová nadílka, v noci rapidně přituhne. Jaký bude víkend?

Ve čtvrtek bude opět oblačno až zataženo, přechodně však i polojasno. Meteorologové očekávají další sněžení, a to zejména na jihu a východě. S blížícím se víkendem však bílý poprašek zasype takřka celou republiku, dále bude mrznout. Na Moravě a ve Slezsku může vzniknout až 10centimetrová vrstva.

Ve čtvrtek bude obloha oblačná až zatažená, během dne bude přechodně i polojasno. Zejména na jihu a východě se očekává ojedinělé sněžení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −4 až 0 °C, na horách kolem −2 °C.

V noci na pátek bude počasí ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní nad Rakouskem, Maďarskem a Slovenskem. Bude zataženo až oblačno, na jihu a postupně na většině území se očekává sněžení. „Do rána napadne až pět centimetrů, na Moravě a ve Slezsku ojediněle kolem sedmi centimetrů nového sněhu,“ doplňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstrahu však zatím nevydali.

Na jihovýchodě území se pak v noci očekává i ojedinělý výskyt srážek smíšených nebo dešťových, a to i mrznoucích. Nejnižší teploty klesnou k −1 až −5 °C, na severozápadní polovině území až k −8 °C.

V pátek bude zataženo a na většině území se čeká sněžení. „Během dne napadne až pět centimetrů. Na Moravě a ve Slezsku místy pět až deset centimetrů nového sněhu,“ uvádí experti. Na jihovýchodě mohou spadnout i srážky smíšené, dešťové nebo mrznoucí. Odpoledne by však srážek mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −3 až 1 °C.

Teploty až −15 °C

A co přinese víkend? V sobotu bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Ojediněle se očekávají sněhové přeháňky, na jihu a východě zpočátku jen místy. Nejnižší teploty v noci se budou pohybovat kolem −7 až −11 °C, během dne pak mezi −5 až −1 °C.

V noci na neděli naměří teploměry až arktické teploty, a to mezi −10 až −15 °C, při nízké oblačnosti se budou pohybovat kolem −7 °C. Během neděle vystoupají k −7 až −3 °C. Očekává se polojasná, místy zatažená obloha i s mrznoucími mlhami.

Tagy: