Budou Vánoce konečně bílé? Meteorologové zpřesnili předpověď do konce roku

Budou letošní Vánoce konečně bílé? Podle meteorologa Josefa Hanzlíka jsou k tomu letos větší předpoklady než v minulých letech. Měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však ukazuje, že příští týden bude výrazně teplejší než ten současný.

Česko zažívá teplotně výrazně podprůměrný týden. Teploty v noci klesají až na -12 stupňů a pod bodem mrazu se pohybují i přes den. Ještě chladnější má být víkend, kdy mají noční teploty spadnout až na -15 °C. Může se tvořit ledovka a objevují se také sněhové přeháňky, které mohou končit až závějemi.

Už v příštím týdnu se ale oteplí. „Již od druhého předpovědního týdne (od 18. prosince) se teploty opět vrátí k normálním hodnotám pro tuto dobu. Teploty kolem dlouhodobého normálu očekáváme i v posledním týdnu tohoto roku a také v týdnu na začátku roku 2023,“ uvádí ČHMÚ v měsíčním výhledu.

Teploty se budou pohybovat kolem nuly a mohou stoupat až k pěti stupňům. Zatím to tedy vypadá, že místo sněhu na Vánoce především nížinách dorazí spíše obleva. Mírně ochladit by se mohlo v posledním letošním týdnu, kdy bude teploměr přes den ukazovat spíše minusové hodnoty. Odborníci ale zdůrazňují, že na přesnou předpověď je ještě brzy.

Pravděpodobnost bílých Vánoc

O pravděpodobnosti bílých svátků mluvil také meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík. „V Praze je za posledních 20 let kolem 10 procent. Vyšší je potom samozřejmě v horských polohách nebo například v Liberci, tam je to až 40 procent. Vyšší pravděpodobnost je logicky také na severu a na Vysočině, která je výše položená,“ uvedl minulý týden v Novém dni na CNN Prima NEWS.

I přesto zůstává ohledně sněhu na Vánoce optimistický. „Je to 10 procent v Praze, takže jedny Vánoce za 10 let, a myslím, že za posledních 10 let jedny bílé byly, takže by to odpovídalo. Já se tedy těším na letošní bílé Vánoce nejen v Praze, ale v celém Česku. Věřím na ně mnohem víc než v předchozích letech,“ prohlásil Hanzlík.

„Tento rok bych si na to vsadil více než v minulých letech, protože ta cirkulace, která se vytváří nad Atlantikem a Evropou, byla v předchozích letech spíše teplejšího rázu. V současnosti je celá Evropa prochlazenější. A jak se na kontinentu ukládá sněhová pokrývka, vede to k tomu, že se pevnina prochlazuje stále více a vytváří se potom útvary, které jsou příznivější, protože ta zima déle trvá,“ vysvětlil meteorolog.

Tagy: