Česko se na čtvrtém stupni rizika drží přesně dva týdny, skiareály zůstanou zavřené

Pacientka

Aktuální covidová statistika

V Česku v úterý přibylo 9 144 případů covidu, což je proti pondělí asi o 2 200 více. V mezitýdenním srovnání je nárůst opět nižší, a to zhruba o 500 nakažených. Proti minulému úterý klesl také o 400 počet hospitalizovaných s onemocněním COVID-19. V úterý vyžadovalo nemocniční péči 6 043 pacientů. Počet pacientů v těžkém stavu klesl na 995. Zemřelých s covidem je 15 791. Index Protiepidemického sytému ČR (PES) je druhý den na 68 bodech, už dva týdny se drží na čtvrtém z pěti stupňů. V zemi ale už měsíc platí opatření, která odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni.

Celkem laboratoře v Česku od březnového začátku epidemie odhalily přes 956 tisíc nakažených. Aktuálně se s koronavirovou nákazou potýká téměř 99 tisíc lidí, většina má mírný průběh onemocnění. Denní počty zemřelých se v posledních dnech drží kolem 120, na úterý připadá zatím 80 úmrtí. Celkem v Česku s onemocněním COVID-19 zemřelo 15 791 lidí.

Podle denního nárůstu nově zachycených případů epidemie v Česku zpomaluje. Podíl pozitivních testů v úterý stoupl na 31,66 procenta z pondělních 24 procent, vyšší byl naposledy 10. ledna.

Zdravotníci vykázali od začátku vakcinace 222 450 očkování, v úterý jich bylo přes 12 tisíc. Druhou dávku dostalo 17 622 lidí.

Vláda ve středu odpoledne projedná úpravu opatření v tomto nejvyšším stupni rizika. Ze čtyř ukazatelů, které slouží k výpočtu skóre PES, se ke středě nepatrně zhoršilo pouze reprodukční číslo, je na hodnotě 0,94. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Zjednodušené reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se mírně zvyšuje už desátý den v řadě. Postupně od 16. ledna vystoupalo z 0,68 až na 0,94. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje. Bodově se nyní na hodnotě indexu podílí šesti body. Pokud je reprodukční číslo v rozmezí 0,8 až 0,9 je to za tři body, pokud stoupne nad hodnotu jedna a je do 1,1 přičítá se do skóre devět bodů.

Z dalších kritérií, ze kterých se index vypočítává, je 16 bodů za průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a za čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory rovněž 16 bodů. Podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici, je v současné době ohodnocen 30 body. Všechny tyto ukazatele klesají.

Nejvyšší hodnoty dosáhl index PES na začátku roku, kdy se tři dny držel na 90 bodech ze sta. Od 14. ledna je skóre ve čtvrtém stupni, který je vymezen 61 až 75 body. V minulém týdnu dosahovalo skóre v pondělí a úterý 70 bodů, poté na tři dny stouplo na 73 bodů a od víkendu do tohoto pondělí bylo 69. V úterý ještě o bod kleslo.

Kdy dojde k přechodu do čtvrtého stupně?

Na zatíženost nemocnic se odvolává ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) při přechodu do nižšího čtvrtého stupně rizika protiepidemického systému PES. V zemi už měsíc platí opatření podle nejvyššího pátého stupně, přičemž hodnota skóre odpovídá 14 dní čtvrtému. Blatný chce v systému PES zohlednit mimo jiné právě stav v přetížených nemocnicích. Zmírnění opatření podmiňuje tím, že hospitalizovaných pacientů s covidem nebude více než 3 000 a počet pacientů na jednotkách intenzivní péče klesne pod 450. V posledních dnech leží v nemocnicích kolem šesti tisíc lidí.

Změny v protiepidemickém systému PES večer projedná vláda. V pátém stupni pozměněného systému opatření by mohla být například povolena výuka pro malotřídky, žáky 9. tříd a studenty maturitních ročníků nebo sportování ve dvou i ve vnitřních prostorách.

Skiareály se zatím otevírat nebudou. Rozhodla o tom vláda. Ministr průmyslu Karel Havlíček dostal za úkol připravit nový (přísnější) návrh, který kabinet také projedná ve středu. Havlíček navrhoval model podobný Rakousku –⁠ tedy například povinné respirátory na lanovkách a pravidla pro řízení lyžařů ve frontách.

Tagy:
nemoc nemocnice Rakousko epidemie Karel Havlíček pacient počet úmrtí ANO 2011 počet nakažených Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný systém PES rizikové skóre počet hospitalizovaných Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky