Experti: Babiš je fenomén, lidi rozděluje víc než Zeman. Nerudová se začala projevovat

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky, hovoří s médii před zasedáním Evropské rady o brexitu v budově Europa Evropského parlamentu 10. dubna 2019 v Bruselu.

Ačkoliv je Andrej Babiš silným kandidátem, v druhém kole by nemusel uspět, shodli se analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová a komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Bývalý premiér totiž polarizuje českou společnost, a to víc než nynější prezident. V druhém kole by tak předsedu hnutí ANO mohli porazit bývalý generál Petr Pavel nebo ekonomka Danuše Nerudová. Což ukazují i poslední průzkumy.

Předseda hnutí ANO budí kontroverze, jeho kandidatura tak změnila pravidla hry. „Ani prezident Miloš Zeman nepolarizoval společnost tak, jako právě Babiš. Bývalý premiér je opravdu fenomén, nenajdeme někoho podobného,“ uvedla ve Zprávách Plus analytička webu Echo24 Zlámalová.

S tím souhlasil i komentátor MF Dnes Korecký. „Osobnost Babiše je velmi polarizující, v čase to spíše narůstá. Jeho postup do druhého kola je reálný, ale také nemusí být,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Debaty ukážou

Připomněl, že preference ekonomky Danuše Nerudové stále stoupají, ještě lépe si pak vede bývalý generál Petr Pavel. Svou sílu podle něj předvedou v televizních debatách. Podle Zlámalové mají šanci porazit Babiše jak Nerudová, tak i Pavel.

„Je to jedno, kdo proti Babišovi bude stát. Je ale vidět jedna věc – Pavel má lepší schopnost přetahovat voliče, volí ho starší, se základním vzděláním, stejně jako bývalého premiéra. U Nerudové jsou mladší voliči,“ přiblížila.

To podle Zlámalové může být i nevýhoda. „Mladí nemají takovou volební účast, musela by dokázat jejich výraznou mobilizaci. To se ještě nikomu nepodařilo,“ podotkla dále analytička. Zmínila také, že ačkoliv bývalou rektorku vláda označila za jednoho ze tří kandidátů, které doporučuje, Nerudová v poslední době směrem ke koalici nešetří kritikou.

Zkritizovala například windfall tax. „Podpora Fialova kabinetu je nízká, Nerudová ví, co dělá. Přiklánění k vládě by jí ublížilo. Jako ekonomka se navíc může snažit projevit svou odbornou převahu, a teď to konečně začala dělat,“ dodala Zlámalová.

Tagy: