Česko stojí za Izraelem, vzkazují politici. Netanjahu kvůli útokům zrušil návštěvu Prahy

Prezident Petr Pavel

Slovenka popsala situaci v Izraeli

Česká republika plně stojí za Izraelem a odsuzuje teroristické útoky Palestinců, v souvislosti se sobotní vlnou útoků se na tom shodují jak nejvyšší čeští ústavní činitelé, tak představitelé opozice. Společné jednání české a izraelské vlády v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem, které se mělo v pondělí konat v Praze, se kvůli situaci v Izraeli neuskuteční.

„Útok vedený z pásma Gazy je odsouzeníhodný teroristický čin vůči státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. Raketové útoky a pronikání komand Hamásu do Izraele zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu na dlouhou dobu,“ napsal prezident Petr Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael je ve válce. Netanjahu hrozí Palestincům, že za útok zaplatí dosud nepoznanou cenu

Je podle něj logické, že Izrael bude reagovat. „Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu a s velkou dávkou dobré vůle,“ doplnila hlava státu.

Že bude Česko vždy stát za Izraelem, potvrdil také premiér Petr Fiala (ODS). „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ napsal předseda vlády na sociální síti X.

Podporu má Izrael také od předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Odsuzuji raketové útoky hnutí Hamás na izraelské území a civilní obyvatelstvo. Jde o neomluvitelnou eskalaci napětí mezi Palestinci a Izraelci. Stát Izrael má ve své snaze o obranu proti těmto teroristickým činům mou podporu,“ napsala na sociálních sítítch.

Podobně reagovali také další ústavní činitelé. „Jsem v šoku ze zpráv přicházejících z Izraele. Teroristický útok Hamásu je naprosto nepřijatelný. Pevně doufám, že se podaří zabránit další eskalaci,“ napsal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Oficiální zprávu vydalo také ministerstvo zahraničních věcí.

Útoky odsoudil rovněž bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Odsuzuji zákeřné a podlé útoky palestinských teroristů. Izrael měl vždy naši podporu a já věřím, že po těchto strašných událostech si velká část západního světa uvědomí, co podporou Palestiny způsobuje. Všem Izraelcům přeji hodně sil. Jsme s vámi,“ napsal.

Společné jednání české a izraelské vlády v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem, které se mělo v pondělí konat v Praze, se kvůli situaci v Izraeli neuskuteční. Netanjahua měl na Pražském hradě přijmout i prezident Pavel.

Tagy: