Pečivo v Česku zdraží, zní z pekáren. Nejsou lidé, situaci zachraňují i Filipínci


Nejsou pekaři, a proto se bude zdražovat. Cena pečiva se sice tři roky drží na svém, ale asi ne nadlouho. Podniky musí zaměstnancům přidávat, což se promítne i do koncových cen. Svaz pekařů přiznává, že ceny výrobků půjdou nahoru.
Paní Magda pracuje v řemeslné pekárně osm let. Náročné jsou podle ní noční směny a vysoká teplota. „Pozitiva? Je to krásná a voňavá práce a vidím hnedka výsledek,“ řekla Magdaléna Kuklíková pro CNN Prima NEWS.
ČTĚTE TAKÉ: Zubři a divocí koně prospívají krajině. Zadržují v ní vodu, zjistili vědci z Jihočeské univerzity
Pan Lukáš zase pracuje v expedici – připravuje tedy produkty pro jednotlivé prodejny. „Je to noční práce, aby bylo čerstvé pečivo včas připravené k prodeji. Je tady vedro, protože v pekárně musí být teplo,“ popisuje Lukáš.
Čtěte také

Původ zaměstnanců tohoto podniku se dělí na třetiny. Pracují zde Češi, Ukrajinci a Filipínci. Podle majitele pekárny dělají noční práci především cizinci. „Na těžkou noční práci, kdy je tady vedro kvůli těstu, dneska Češi už neslyší,“ uvedl majitel pekárny Richard Kabát.
To potvrzuje i další majitel pekárny, tentokrát z Velkých Pavlovic. „Snažíme se každým rokem navýšit mzdy. Doufejme, že se dostaneme na peníze, jaké mají v obchodních řetězcích prodavačky,“ sdělil štábu majitel pekárny a předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR Petr Křivka.
Za pečivo si připlatíme
Průměrná mzda v pekařství se za poslední roky zvýšila o více než polovinu. Teď se pohybuje kolem 35 a půl tisíce korun. To je stále o něco méně než třeba v zemědělství.
Čtěte také

„Budeme muset výrazně přidat. Mzdové náklady jsou největší složkou českého pekárenství, takže se to vždycky promítne na ceně. Bude to v jednotkách procent. Nebude to v desítkách procent, to musím vyvrátit,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.
Největší růst cen pečiva začal na podzim roku 2021 a zastavil se zhruba po roce. Od té doby cena za chleba a také bílé pečivo stagnuje. „Pokud bude v Česku stále nedostatek pracovní síly, budou se muset lidé přeplácet, což se pak promítne do koncových cen,“ sdělil Kabát.
Pekaři proto volají po větším množství pracovních víz – třeba právě pro Filipínce. Problémem je i nedostatek nových absolventů. Každý rok učiliště dokončí zhruba 150 žáků. Do praxe se ale pak nahrne pouze polovina z nich.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svatý Martin se blíží. Objednávky na husy se jen hrnou, na kolik letos vyjde tradiční pečínka?