Česko trápí sníh a vítr: Desítky tisíc lidí jsou bez proudu, na dálnici D10 popadaly stromy

Sníh a vítr způsobily v pátek rozsáhlé škody zejména v jižních, středních a východních Čechách. Ve Středočeském kraji je kvůli poruchám způsobeným silným větrem bez proudu 26 tisíc domácností, na východě Čech asi 5 500 domácností. Na Šumavě napadly desítky centimetrů sněhu, pod jeho tíhou se vyvrací a lámou stromy v Národním parku (NP) a CHKO Šumava. Provoz na dálnici D10 ve směru na Prahu byl na 36. kilometru omezený kvůli stromům popadaným ve větru. Ty komplikují provoz také na několika železničních tratích hlavně v Čechách.

Ve Středočeském kraji je bez proudu zhruba 26 tisíc domácností, nejvíce na Nymbursku. Poruchy způsobily stromy a větve, které v silném větru napadaly do vedení. V okrese Nymburk nedostává elektrickou energii 8 000 domácností. Na odstranění závad technici pracují, řekla po 17:00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

„V tuto chvíli máme 23 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na vedení nízkého napětí,“ uvedla mluvčí. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Nymbursko, Příbramsko, Kutnohorsko a Mělnicko. Zatím nelze odhadnut, kdy se závady povede odstranit,“ doplnila mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Do Evropy vtrhne polární vír. Meteorologové řekli, kdy nás čekají tuhé mrazy a přívaly sněhu

Provoz na dálnici D10 ve směru na Prahu byl na 36. kilometru po 16:45 omezen kvůli popadaným stromům na vozovku. Řidiči mohli jezdit pouze levým pruhem, informovala policie na Twitteru. Silný vítr shodil několik stromů, další byly nakloněné nad dálnicí. Hasiči a pracovníci správy a údržby silnic je rozřezali a odklidili. Provoz byl plně obnoven kolem 18:20.

Na Šumavě napadly desítky centimetrů sněhu, pod jeho tíhou se vyvrací a lámou stromy v Národním parku (NP) a CHKO Šumava. „Všichni návštěvníci musejí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v lesních porostech na turistických a běžeckých trasách, v blízkosti stromů, ale také při jízdě autem,“ zdůraznil ve vyjádření pro média mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Asi dva tisíce domácností je v jižních Čechách kvůli poruchám zaviněným větrem bez proudu, uvedla firma E.ON. „Máme poruchy způsobené větrem, je to 14 poruch na vysokém napětí. Je to rozprostřené po celém Jihočeském kraji. Největší počet poruch je na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, šest ze čtrnácti poruch,“ řekl její mluvčí Roman Šperňák.

Na východě Čech je kvůli poruchám, jež vznikly v silnému větru, bez elektrické energie asi 5 500 domácností. Hůře je na tom Pardubický kraj. V Královéhradeckém kraji k 17:00 evidovali energetici sedm poruch na vedení vysokého napětí, k nejpostiženějším oblastem patří Rychnovsko, Trutnovsko, Jičínsko. „Na odstraňování poruch samozřejmě pracujeme a budeme pracovat i v noci, pokud počasí, terén a bezpečnost dovolí. Poruchy jsou způsobeny velmi silným větrem, mokrým těžkým sněhem, stromy a větve padají do vedení,“ uvedla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Sněžení a silný nárazový vítr zkomplikovaly v pátek dopravu v Libereckém kraji. Hasiči od rána vyjížděli k více než 60 událostem, většinou šlo o popadané stromy a ulámané větve, vyprošťovat pomáhali i uvízlá auta, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. Zhruba polovina zásahů je hlášena na Liberecku. Kvůli počasí uzavřeli už ráno silničáři pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo skončit v sobotu v 6:00.

Stromy, které popadaly kvůli sněžení a silnému větru, komplikovaly v pátek provoz na několika železničních tratích hlavně v Čechách, například na trati mezi Perninkem a Potůčky a také mezi Poutnovem a Bečovem nad Teplou na Karlovarsku. Spadlý strom zastavil provoz i mezi Nepomukem a Pačejovem na Klatovsku, Loukou u Litvínova a Osekem na Mostecku či mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi na Kutnohorsku. Do spadlého stromu najel osobní vlak na trati mezi Višňovou a Frýdlantem. Bylo to ale bez zranění," řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Tagy: