Česko trápí vichřice. Meteorologové varují před padajícími větvemi a vyvrácenými stromy

Spadlý strom přes cestu

Počasí 16.2.2022 7:07

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu přes silným větrem. Na celém území může do 15:00 dosahovat rychlosti až 110 km/h. Zabezpečte si proto okna a dveře a připevněte volně ležící předměty venku. Očekávají se komplikace v dopravě, zejména kvůli popadaným stromům.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy však může být i polojasno. Od západu se zejména v Čechách objeví slabý déšť, na horách i sníh. Během večera se postupně srážky vyskytnou na většině území, na horách budou trvalejší.

Nejvyšší teploty vystoupají k 6 až 10 °C, na jihovýchodě až k 12 °C. Na horách se mají pohybovat kolem 3 °C. Vát bude zpočátku mírný vítr, který může zesílit až do rychlosti 70 až 110 km/h. Kvůli rizikům spojených se silnými nápory větru vydal ČHMÚ výstrahu, která platí od středečního rána na celém území.

„Očekává se poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Je možné i přerušení elektrického vedení. Hrozí ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Stejně tak hrozí komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů,“ varují meteorologové.

Od 17:00 by měl vítr na některých místech začít slábnout a dosahovat maximální rychlosti 70 km/h. Výstraha by měla končit v noci na pátek, je však možné, že meteorologové své varování ještě upraví a prodlouží.

V noci na čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území bude panovat déšť nebo přeháňky, na horách půjde o srážky trvalé. Teploty klesnou k 9 až 5 °C. Vítr by v Čechách a Slezsku mohl dosahovat rychlosti až 90 km/h, na horách dokonce 110 km/h. Ráno se mohou na severu ojediněle objevit také bouřky a přechodně vydatnější srážky.

Čtvrtek se ponese v duchu oblačnosti a přeháněk, ojediněle také bouřek a přechodně vydatnějších srážek. Na horách by se od severu měly objevit srážky sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, na jižní Moravě vystoupají až na 15 °C. Vát bude silný jihozápadní vítr s nárazy kolem 70 km/h, přechodně však může zesílit na 90 km/h a na horách na 110 km/h. Večer však bude slábnout.

Tagy: