Česko zasáhne ledovka a silný vítr. Meteorologové vydali několik výstrah

Od jihozápadu bude na území Česka ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch. Nejvyšší teploty tak v úterý dosáhnou −3 až 1 °C, ojediněle kolem 3 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal několik varování, upozorňuje například na silnou námrazu či na tvorbu sněhových jazyků.

V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle se mohou vyskytnout mrznoucí mlhy, mrholení nebo slabé sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na −3 až 1 °C, ojediněle vystoupají až k 3 °C. Vát bude mírný jihovýchodní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, na severovýchodě pak čerstvý jihozápadní vítr rychlostí 4 až 9 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

V noci bude obloha zatažená až oblačná. Ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy a mrznoucí mrholení nebo i slabé sněžení. „Na západě a severozápadě Čech hrozí při mrznoucích srážkách tvorba ledovky,“ uvádí ČHMÚ na svých webových stránkách. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 0 až −4 °C.

Ve středu se na většině území Česka vyskytne déšť, který bude zejména na severu Čech a ve východní polovině území mrznoucí. Večer bude srážek ubývat. „Na severu a východě Čech a později i na Moravě a ve Slezsku se bude z mrznoucích srážek tvořit ledovka,“ uvádí ČHMÚ. Nejvyšší teploty dosáhnou na −1 až 3 °C, v Čechách a ve Slezsku až 6 °C.

Meteorologové vydali také několik výstrah. Pro severozápad Čech je na úterní ráno v platnosti výstraha před ledovkou. ČHMÚ varuje před zvýšenou nehodovostí. Pro Vysočinu, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský a část Zlínského kraje je pak v platnosti výstraha před sněhovými jazyky a silnou námrazou, která může dosahovat tloušťky až tří centimetrů. V Moravskoslezském kraji pak meteorologové varují ještě před silným větrem, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h.

Tagy: