Sníh a mráz vládnou Česku, v platnosti jsou výstrahy. Kde se mít na pozoru?

Ve středu meteorologové nadále očekávají občasné sněžení, na některých místech Česka jej může vystřídat mrznoucí déšť. Teploty budou nadále mrazivé, pohybovat se budou mezi −4 až 0 °C. V noci na čtvrtek klesnou až k -9 °C. Nadále jsou v platnosti výstrahy, a to před mrazivým počasím a sněhovými jazyky.

Ve středu bude převážně zataženo. Během dne se na celém území očekává občasné sněžení, na jihu ojediněle i mrznoucí déšť. Denní teploty se budou pohybovat nadále poměrně nízko, a to mezi −4 až 0 °C, na horách klesnou až k −5 °C.

V platnosti jsou také výstrahy, a to před mrazem a sněhovými jazyky. Silný mráz až do středeční 9. hodiny může potrápit části Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Zlínského kraje a celý Moravskoslezský kraj. „Očekává se pokles teploty vzduchu místy i pod −12 °C. Hrozí tak nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Noste teplé oblečení ve více vrstvách a vhodnou obuv,“ radí experti. Děti, senioři a nemocní by měli omezit délku pohybu venku.

Ve středu bude vát mírný jihovýchodní až východní vítr o síle 2 až 5 m/s. Na Českomoravské vrchovině a na jihozápadě Moravy postupně vítr čerstvý o rychlosti 5 až 9 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. Zejména v těchto místech se mohou tvořit sněhové jazyky. I před nimi meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují, a to až do středeční půlnoci.

Ve čtvrtek se lehce oteplí

Na pozoru by se měli mít zejména řidiči, a to v částech Středočeského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského kraje a části Vysočiny. „Očekává se zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost,“ radí experti.

V noci na čtvrtek bude zataženo až oblačno, zpočátku se očekává na většině území sněžení, na jihu i mrznoucí déšť. Postupně však srážky budou jen ojedinělé. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi −2 až −6 °C, při zmenšené oblačnosti klesnou až k −9 °C.

Ve čtvrtek bude situace poměrně obdobná jako ve středu, připojí se však lehké oteplení. Denní teploty se budou pohybovat mezi −3 až 1 °C, převážně bude zataženo až oblačno, na jihu se čeká ojedinělé sněžení.

Tagy: