VÝSTRAHA: Meteorologové varují před vysokými teplotami. Ukázali i na oblasti, kde hrozí bouřky

Takto vypadá jev nazývaný bow echo - lineárně uspořádaná konvektivní bouře typu squall line, která je ve střední části prohnutá dopředu ve směru svého pohybu do tvaru oblouku

Počasí 28.8.2024 (7:10)

Meteorologové ve středu v poledne vydali výstrahu před extrémním počasím. Česko pro nadcházející dva dny platí varování před kombinací extrémních teplot a silných bouřek. Informovali o tom experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před vysokými teplotami je v platnosti pro oblast jižní a jihovýchodní Moravy a platí až do odvolání. „Teploty v těchto oblastech budou v průměru vystupovat na 30 až 33 °C,“ uvedli meteorologové na síti X. Přes 31 °C se rtuť ojediněle může přehoupnout i na zbytku našeho území.

ČTĚTE TAKÉ: V Japonsku řádí tajfun. Záchranáři pátrají po zavalených lidech, aerolinky ruší stovky letů

Výstrahu před bouřkami vydali meteorologové na čtvrtek a platí pro východní polovinu Čech a Českomoravskou vrchovinu, kde se budou vyskytovat lokální bouřky. „Ty budou prakticky bez pohybu, anebo se bude jejich pohyb minimální,“ napsali meteorologové. Bouřky budou doprovázeny přívalovými dešti s krátkodobým úhrnem až 40 milimetrů. Jejich činnost by měla ustát během čtvrtečního večera.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Unikátní záběry polární záře. Astronaut natočil úchvatné video z Mezinárodní vesmírné stanice

Tagy: