Česko zasype sníh, pozor i na náledí, varují meteorologové. Kde nasněží nejvíc?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před novou sněhovou pokrývkou a také náledím. Výstraha platí od pátečního dopoledne až do sobotního rána. Sníh a mráz zasáhnou především východ republiky.

Výstraha před sněžením se týká celého Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také Vysočiny. Bílé nadílky se ale dočkají i lidé v části Pardubického, Královéhradeckého a Jihočeského kraje. Pro téměř stejné území pak platí i výstraha před náledním.

Meteorologové varují, že může napadnout až kolem deseti centimetrů mokrého sněhu. Lidé by měli dávat pozor při jízdě autem i chůzi venku. Sníh může poškodit také lesní porost či elektrické vedení. Očekávají se komplikace v zásobování nebo výpadky v energetice. Řidiči by neměli zapomínat na zimní výbavu, při cestách do hor včetně sněhových řetězů.

I kvůli náledí hrozí problémy v dopravě, lokálně se mohou vytvářet zmrazky. Pozor na uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. I z tohoto důvodu by měli řidiči jezdit velmi opatrně.

Tagy: