Česko zažije zatím nejteplejší den roku. Přežít ho pomohou banány, meloun i špenát

Počasí

Česko v neděli zažije extrémní vedro. Podle Českého hydrometeorologického úřadu teploty v regionech Ústeckého kraje, středních Čech a v Praze vystoupají až ke 38 stupňům. Na celém území platí výstraha před požáry. Nynější velmi horké a suché dny ukončí v pondělí studená fronta, s níž zřejmě do části Česka dorazí i silné bouřky.

Meteorologové vydali na neděli pro střední a severozápadní Čechy výstrahu na velmi vysoké teploty s extrémním stupněm nebezpečí. Teploty mohou vystoupat až na 38 stupňů. Tropické teploty budou panovat téměř na celém území Čech a na jihu Moravy, ve zbytku republiky bude o něco chladněji.

Velmi vysoké teploty znamenají značnou zátěž pro organismus. Lidé by proto měli zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Pozor by si měli dávat hlavně starší lidé a děti.

„Mezi nejohroženější věkové skupiny patří starší nemocní lidé a malé děti. Ty by se v ideálním případě neměly přes pravé poledne vůbec zdržovat na přímém slunci,“ upozornila mluvčí zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Během těchto horkých dnů doporučuje dodržovat pitný režim a nezapomínat na ochranu před sluníčkem. Není na škodu si trochu přisolit oběd, protože sůl pomáhá vázat tekutiny v těle. A do jídelníčku bychom také měli zařadit potraviny bohaté na draslík – banány, pomeranče, meloun, špenát nebo sušené ovoce.

„Obecné rady jsou pak platné pro všechny. Velmi důležitá je hydratace. To, kolik by toho člověk měl vypít, poznáme velice jednoduše. Měli bychom pít po celý den tak, abychom vůbec neměli pocit žízně. V momentě, kdy dostaneme žízeň, nám tělo říká, že je něco špatně,“ vysvětlila mluvčí pražských záchranářů. „Je také třeba používat ochranné krémy a mít pokrývku hlavy, případně vzdušné oděvy, které zakrývají celou pokožku, aby také nedošlo k jejím popáleninám,“ doplnila.

Teplé počasí vydrží i v příštím týdnu

Zpočátku bude v pondělí jasno až polojasno, postupně se začne od severozápadu zatahovat a na většině území se objeví přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Večer budou srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 27 až 32 °C, na severu a severozápadě území naměříme kolem 25 °C. Vát bude mírný severní, zpočátku ve východní polovině území jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

S jasnou až polojasnou oblohou počítejme také v úterý. Odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti, hlavně na jihozápadě, se mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C. Během dne naměříme 21 až 25 °C.

Od poloviny týdne se počasí mírně pokazí. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle se objeví také přeháňky nebo bouřky. V noci teploměry naměří 14 až 10 °C, během dne 25 až 30 °C.

Oblačno až polojasno bude také ve čtvrtek. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 17 až 13 °C, během dne se vyšplhají až k 32 °C.

Od pátku do soboty bude na většině území převážně oblačno až zataženo. Během dne počítejme s přeháňkami nebo bouřkami. Postupně budou srážky ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 18 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 28 °C.

Tagy: