Čech na Ukrajině: Boj s Rusy není hračka, jak se píše. „Mobíci“ jsou ale chodící deprese

Mobilizovaní ruští vojáci jsou chodící deprese. Ti, které se nám podařilo zajmout, se bojí vrátit domů do Ruska a pár z nich uvažovalo i o sebevraždě, vylíčil exkluzivně redakci CNN Prima NEWS český bojovník na Ukrajině. Ačkoliv podle něj nemají ruští „mobíci“ příliš velkou vůli bojovat, stále umí být nebezpeční. „I nezkušený voják umí stisknout spoušť. A my se musíme bránit, není čas řešit, zda šel do války dobrovolně, nebo nikoliv, když už na nás míří se zbraní,“ dodal Čech, který se nachází na bitevní frontě na severovýchodě Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci loni v září. Do boje oficiálně povolal 300 tisíc záložníků, podle ruských médií jich ale mohlo být výrazně více. Nejeden Rus proto raději opustil svůj domov ještě dříve, než mu vnutili do ruky zbraň, ne všichni ale měli to štěstí. Řada odvedenců navíc v prvních měsících bojů skončila v zajetí.

„Zrovna jsem sloužil jako palebná podpora jednoho ukrajinského praporu, když jsme prováděli výpady v Doněcké oblasti. Po asi dvouhodinové přestřelce se vrátili naši kolegové a mířili zbraněmi na pár ruských vojáků. Měli ruce nad hlavami a zavázané oči. Někteří vypadali na 60, jiní zase byli podle všeho strašně mladí, asi kolem 20 let. Výbavu měli jen základní a mizernou,“ řekl český dobrovolný bojovník exkluzivně redakci CNN Prima NEWS. Pro zachování jeho bezpečnosti mu říkejme třeba „Matěj“.

Na Ukrajině působí už více než půl roku, rozdíly mezi profesionálními ruskými vojáky a zmobilizovanými odvedenci jsou podle něj propastné. To ale neznamená, že nejsou nebezpeční.

„Dávali jsme si radši pozor. Samozřejmě každý bojem zocelený voják je pro nás problém. Není pravda, jak se píše často na internetu nebo v médiích, že by boj s ruskou armádou byla hračka a že je drtivě válcujeme, to rozhodně ne. Máme ztráty, jsou tu proti nám i elitní jednotky. Proto se hodí každá pomoc,“ upozornil Čech.

„I nezkušený voják umí stisknout spoušť. O odvedencích to platí taky. A my se musíme bránit – není čas řešit, zda šel do války dobrovolně, nebo nikoliv, když už na nás míří,“ prohodil po telefonu Matěj. Zajaté ruské muže podle svých slov převezli do předsunuté základy, kde je Ukrajinci začali horlivě vyslýchat.

Celkem mělo jít o pět mužů různých věkových kategorií, kteří se po obklíčení vzdali a vyšli s rukama nad hlavou ze své skrýše. Všichni patří do podzimní mobilizační vlny. „Jsou to chodící deprese. Dva se přiznali, že už se chystali odjet z Ruska, ale nestihli to. Do války nechtěl nikdo z nich, hlavně ti mladí. Měli před sebou život a kariéru, za to jim smrt na Ukrajině prý nestojí,“ popsal jejich výpovědi Matěj.

Dodal, že se zajatci nyní bojí zpět domů, do Ruska – i kvůli tomu, že by nejspíše čelili obvinění z dezerce a tvrdému trestu. Často také zmiňovali, že by možná čelili šikaně ze strany úřadů či jiných Rusů, kteří by je považovali za zbabělce. „Dva z nich mi řekli, že uvažovali o sebevraždě. Žili jakýs takýs život, který pro ně najednou přestal mít smysl. Ale netroufli si ho vzít,“ pokračoval české bojovník.

Velitelé na odvedence kašlou

Ukrajincům ale nakonec „mobíci“ prý nic moc užitečného neprozradili, sami údajně byli evidentně zmatení, kde přesně se nacházejí oni či jejich spolubojovníci. Ruské polní vedení jim prý nedává tolik informací, kolik by potřebovali, proto nebyla jejich vůle bojovat příliš velká.

„Přišlo mi, že je zklamalo, jak na ně velitelé kašlou. Anebo to možná jen předstírají, abychom je už nevyslýchali. Ale popravdě bych jejich slovům věřil – chovají se k nim jak k hadrům na jedno použití. I výbavu měli nic moc. Mají štěstí, že se vzdali včas a nerozstříleli jsme je na místě. A taky štěstí, že letošní zima nebyla tak drsná, jinak by asi nepřežili v mrazech,“ sdělil na závěr Matěj.

Tagy: