CNN: Ukrajina bude chtít vždycky víc. Západ rozhodne, jestli má Kyjev přežít, nebo vyhrát

Západ nadále stupňuje finanční i vojenskou pomoc Ukrajině. Z analýzy americké CNN vyplývá, že státy v čele s USA přicházejí k další křižovatce, na které se musí rozhodnout, kam až chtějí podporu Kyjeva vystupňovat. Je cílem Západu vyhnat Rusy z Krymu a Donbasu, nebo jde „jen“ o to, aby Ukrajina přežila?

Začalo to slovní podporou, penězi, helmami a skončilo moderními raketovými systémy a tanky. Západ od začátku války průběžně stupňuje pomoc Ukrajině a každým dalším měsícem slibuje Kyjevu něco, co by v minulosti bývalo nemyslitelné.

Analytik CNN Stephen Collinson se domnívá, že Západ rozjel těžkou partii a musí si ujasnit taktiku. Co je opravdu cílem spojenců Ukrajiny? Jak daleko jsou ochotni zajít? „Je Západ odhodlaný pomoci Ukrajině vyhnat útočníka z celého svého území? To je cíl, který by mohl způsobit v Moskvě politický chaos a potenciálně i svržení Putina. Nebo je cílem dát Ukrajině dost na to, aby mohla přežít, ale málo na to, aby mohla vyhrát?“

Deset tanků? Ukrajina potřebuje víc

Stále existuje jistý rozpor mezi tím, co státy Západu Ukrajině slibují, a tím, co do válečné zóny reálně posílají. Americký generál ve výslužbě Wesley Clark se domnívá, že když Rusko neustupuje, neměl by ustoupit ani Západ. Spojenci by měli naopak více na Moskvu tlačit.

„Musíme dát Ukrajině zbraně, aby mohla Rusy vyhnat. Putin mobilizuje více jednotek, plánuje další ofenzivu. Je krásné, že jim dáváme deset tanků z Británie. Deset tanků? Ukrajina jich potřebuje tak 300, 500. Je skvělé, že se snažíme poslat jim více houfnic. Jenže to není dost. Musíme to brát opravdu vážně,“ rýpl si Clark pro CNN.

I když chce Velká Británie v první vlně poslat Ukrajině „jen“ deset tanků, rozhodnutí má obrovský symbolický význam. Státy dosud odmítaly poslat Kyjevu moderní tanky, o které tolik žádal. Londýn může spustit další kaskádu pomoci. O poslání tanků uvažují i Polsko, Francie nebo Německo.

Německo drží osudí

Analytik CNN Collinson soudí, že je přirozené, že Ukrajina ze své zoufalé pozice bude chtít stále víc a víc. Bude to Západ, který určí limity, a nebo řekne, že Rusko je zapotřebí porazit za každou cenu.

Důležitou roli v rozhodování o objemu ukrajinské pomoci zřejmě vedle USA sehraje Německo. Experti si všímají, že Berlín naprosto změnil rétoriku, a dokonce nevylučuje, že sám pošle Ukrajině tanky.

„Jsem pevně přesvědčený, že kancléř Scholz o tom rozhodne. Jsme svědky velmi důležitého bodu zlomu v mentalitě Německa,“ sdělil litevský prezident Gitanas Nauseda.

Tagy: