Ukrajina truchlí, Rusko se raduje. Expert popsal, co stálo za pádem vrtulníku s ministrem

Ukrajinu ve středu ochromila zpráva o pádu vrtulníku, na jehož palubě zahynul mimo jiné ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Spolupracovník redakce CNN Prima NEWS Jiří Just se domnívá, že za tragédií nejspíše stála chyba pilota. Ruský zpravodaj popsal, jak k havárii došlo.

Ve městě Brovary u Kyjeva se zřítil vrtulník a dopadl na budovu školky. Při tragédii zemřelo nejméně 14 lidí, mezi nimi dítě a vrcholní představitelé ukrajinské vlády. O život přišli ministr vnitra Denys Monastyrskyj, první náměstek ministra Evhenij Enin nebo státní tajemník Jurij Lubkovyč. Podle agentury Unian měli všichni cestovat na jedno z míst, kde probíhají tvrdé boje.

Vzhledem k probíhající válce se okamžitě objevily spekulace, zda za tragédií nestál ruský útok nebo sabotáž. V současnosti tomu ale nic nenasvědčuje. „Na sociálních sítích kolují domněnky, že šlo o ruskou sabotáž. Podle posledních informací ale mělo jít o chybu pilota,“ sdělil expert Jiří Just pro CNN Prima NEWS. „Kvůli mlze měl jeho stroj letět nízko. Jenže zavadil o střechu školky, na kterou měl vrtulník spadnout,“ popsal ruský zpravodaj průběh nehody.

K verzi, že se jednalo o nehodu, se kloní i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Zatím i ostatní zpravodajské servery – co píší Britové a Francouzi – potvrzují, že jde o technickou závadu. Určitě se to bude pečlivě vyšetřovat, protože jde o smrt mimo jiné významného člena vlády. Potom budeme vědět, jestli to mohla být nějaká sabotáž. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje,“ řekl Svoboda pro CNN Prima NEWS.

Podle Justa na tragédii okamžitě zareagovaly ruské kanály. „Na sociální síti Telegram už se objevují oslavné výkřiky. Je tam patrná radost, že se podařilo zlikvidovat přímo nebo nepřímo vedení Ukrajiny,“ řekl.

Rána pro Ukrajinu

Ruský zpravodaj také vysvětlil, jakou roli ministr vnitra na Ukrajině hraje a jak jeho ztráta ochromí současné válečné snažení Kyjeva.

„Ministerstvo vnitra na Ukrajině – to nejsou jen policisté, hlídková služba, dálniční služba – pod ministerstvo spadají i pohraniční a národní garda, což je taková vojenská organizace. V podstatě ozbrojené síly ministerstva vnitra, které v současnosti pomáhají ukrajinské armádě. Pro ukrajinský stát je proto ztráta ministra velmi citlivá, když si vezmeme, že země je ve válce,“ pronesl Just.

Významnou roli přisuzuje Monastyrskému i Svoboda. „Měl velmi blízko k prezidentu Zelenskému. Ministerstvo vnitra nese zodpovědnost za vnitřní bezpečnost Ukrajiny. Tedy ne jen proti trestným činům, ale i proti působení zpravodajských služeb. Takže z tohoto pohledu jde o významného člena vlády,“ říká Svoboda. Podle něj musí Ukrajinci v době války jednat rychle. Proto si myslí, že novým ministrem vnitra se stane člověk, který už v resortu působí. „Ve válce si nemůžete dovolit luxus dát někomu třeba 14 dnů nebo tři týdny, aby se zaučil,“ dodal.

Tagy: