Český červený kříž slaví 105. výročí: Shromáždění v Senátu bude plné vzpomínek, hostů a diskuzí

Český červený kříž (ČČK) si letos připomíná významné výročí – 105 let existence Československého a Českého červeného kříže. U příležitosti letošního jubilea a Světového dne Červeného kříže se 6. května koná slavnostní shromáždění v Senátu Parlamentu ČR. Shromáždění bude pokračovat živým vysíláním na sociálních sítích, kde se diváci mohou těšit na 105 minut plných vzpomínek, hostů a diskusí na aktuální témata. Vysílání na FB a IG ČČK začne symbolicky v 19:19 hodin.

Od roku 1919, kdy prezident republiky Tomáš G. Masaryk jmenoval Alici Masarykovou do funkce předsedkyně Československého červeného kříže, ČČK nepřestal pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba. Český červený kříž dnes čítá 15 tisíc členů a dobrovolníků, kteří se věnují širokému spektru aktivit od poskytování první pomoci, přes oceňování dárců krve, až po humanitární pomoc při mimořádných událostech.

ČTĚTE TAKÉ: Svátek milovníků koktejlů se blíží. Pražská akce nabídne skvělé ceny i barmanské soutěže

Posledních pět let bylo pro ČČK obdobím intenzivního působení v náročných situacích, jako byla pandemie covid-19, ničivé tornádo na jižní Moravě nebo válka na Ukrajině. Projevila se v nich nejen flexibilita a odolnost ČČK, ale i jeho nezbytná role v současné společnosti.

Živé vysílání, které se uskuteční 6. května od 19:19 na oficiálních sociálních sítích ČČK (Facebook a Instagram), nabídne pohled do historie organizace. Zároveň se zaměří na její současné působení. Hosté vysílání i zástupci ČČK budou diskutovat o největších výzvách posledních pěti let i o tom, jak ČČK na tyto výzvy reagoval.

Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže, zdůrazňuje, že 105 let od založení organizace je pro všechny členy i dobrovolníky impulsem k dalšímu rozvoji humanitárních činností. Věří, že bude podnětem i pro veřejnost k další podpoře. „Pomáháme stejně jako ostatní ‘buňky’ našeho Mezinárodního hnutí ČK a ČP: všude, kde je to potřeba, a všem, bez rozdílu. To se nezmění ani v příštích 105 letech. Věřím, že společně můžeme udělat ještě více,“ dodává.

Zveme veřejnost, aby se připojila k nám na sociálních sítích a společně s námi oslavila tuto významnou událost, která je připomínkou dlouholeté tradice pomoci a solidarity. Připojte se k nám a buďte součástí příběhu Českého červeného kříže!

Pro více informací sledujte oficiální webovou stránku a FB stránku či Instagram Českého červeného kříže. FB událost najdete zde: Slavnostní živé vysílání Českého červeného kříže.

Tagy: