Český bojovník na Ukrajině: Víc než Rusů jsem se bál mámy, měl jsem strach zavolat domů

Český bojovník na Ukrajině s přezdívkou Arisu

OFF RECORD: Český voják na ukrajinské frontě

Na Ukrajině bojuje téměř od začátku ruské invaze a působí v průzkumné jednotce při mezinárodní legii. Vojenské zkušenosti si osvojil již v Česku, ale zkušenost ostrého konfliktu si odbyl až na ukrajinském území. Byl těžce zraněn šrapnely dělostřeleckého granátu v oblasti hlavy, v současné době je opět v boji. Muž s přezdívkou Arisu v podcastu Matyáše Zrna OFF RECORD otevřeně hovoří o tom, že boj s Rusy není snadný.

„Kolikrát se nám stane, že ujdeme jen pár desítek metrů, spatří nás dron a náš postup je víceméně zastavený,“ říká v rozhovoru natočeném kousek za frontou na Donbase. Pak už následuje dělostřelecká palba.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko je bohatší než kdy dřív, třetina peněz jde na válku. Pomáhá mu i spojenec USA, píše CNN

Větší obavy než z protivníka měl však z maminky, které zalhal, že se na Ukrajině věnuje humanitární činnosti. „Po pár měsících totiž uniklo video, kde jedeme ozbrojení na pick-upech. Tak mi potom posílala fotku a video, co to má znamenat. Bylo to pro ni trochu nepříjemné překvapení,“ prozradil v podcastu OFF RECORD. S nadsázkou tvrdí, že když byl následně raněn, měl větší strach zavolat domů než jít do útoku.

Arisu mimo jiné prozradil, jak si nasazení vojáci pomáhají od stresu. Pít alkohol ve frontových oblastech je zakázáno takzvaným suchým zákonem a elitní jednotky, mezi nimiž je i mezinárodní legie, to skutečně dodržují. Vojáci ale dostanou jeden či dva měsíce volno a obvykle si vyrazí třeba do Charkova. Velmi oblíbené jsou prý striptýzové bary. „Spousta zahraničních kluků si tu našla přítelkyně,“ pronesl.

Zdůraznil, že představy o vysokých platech bojujících vojáků jsou mylné. „Je sice pravdou, že v porovnání s hospodářstvím na Ukrajině bereme hodně, ale spoustu vybavení si platíme ze svého,“ uvedl. A co obránci napadené země nutně potřebují? „Především drony! Ruská armáda začala mít v této výbavě převahu, takže nad vámi často krouží a mění se jen kvůli výměně baterií,“ uvedl Arisu bez přemýšlení.

Jaký plat má zahraniční voják na ukrajinské frontě? A jak řeší důstojníci neposlušnost v jednotce? Více se dozvíte v dalším díle podcastu OFF RECORD, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy: