Cesta dítěte do školy jako noční můra. Rodičům nyní může pomoct aplikace

Projektu ke zvýšení bezpečnosti žáků na ulicích se účastní několik škol.

Nebezpečná místa na cestě do školy

Popelnice u přechodu, telefonující řidič nebo auto zaparkované tak, že přes něj není vidět. I tyto překážky musejí překonávat děti na cestě do školy nebo na kroužek. Špatně přehledné křižovatky nedávají spát ani rodičům, a proto své školáky často doprovázejí sami. K upozornění na nebezpečný úsek však nyní mohou využít aplikaci.

Devítiletý Vilík od září navštěvuje novou školu a s tatínkem za zády pilně trénuje cestu. Právě na té je totiž řada překážek. „Mám strach hlavně z jedoucích aut nebo zaparkovaných tak, že syn nevidí dostatečně do silnice a řidiči pro změnu nevidí jeho,“ vysvětlil své obavy otec školáka štábu CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z okolí škol vyhání auta. Expert se nad nařízením v jedné z ulic podivuje, rodiče se neshodnou

U mnoha školních zařízení se nacházejí nebezpečná místa, z nichž dítě nevidí a pro motoristy jsou nepřehledná. Školák musí nejprve vstoupit do vozovky a teprve pak má šanci se rozhlédnout.

„Musím jít přes přechod, pokud tam nějaký je. Když ne, tak se podívám víckrát, jestli tam nejede auto. Pak rychle přeběhnu,“ rekapituloval si Vilík.

Někteří rodiče mají kvůli nejisté situaci na vozovce stále strach pouštět své děti samotné. „Já mám prvňáčky dva, takže zatím ne. Tady ta křižovatka není zcela bezpečná,“ řekl jeden z rodičů na pražském Proseku. Jiní mají strach z bezohledného chování některých řidičů.

K upozornění na nejrůznější překážky na cestě nyní rodiče mohou využít platformu Munipolis. „Je dobré si s dětmi cestu do školy projít a během toho se zkusit podívat, jestli jim nehrozí nějaké nebezpečí. Díky naší platformě můžete v celé republice nahlásit podnět, vyfotit ho a napsat k němu komentář,“ vysvětlil zakladatel komunikační sítě.

VIDEO: Zájem o kroužky je stále velký. Rodiče však často hledají levnější alternativy

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter