Z okolí škol vyhání auta. Expert se nad nařízením v jedné z ulic podivuje, rodiče se neshodnou

Projektu ke zvýšení bezpečnosti žáků na ulicích se účastní několik škol.

Do školy pěšky

Základní a mateřské školy v Praze se čím dál častěji zapojují do projektu Školní ulice. Třeba v sedmém pražském obvodě jde ve spolupráci s městskou částí o šest škol. V přilehlých oblastech kvůli iniciativě přibyly časově omezené zákazy vjezdu i dohled městských strážníků. Cílem je snížit provoz a zvýšit bezpečí žáků i rodičů. Ti se v názorech na opatření rozcházejí.

Řidiči se kvůli novým dopravním omezením nedostanou mezi sedmou a osmou, někde až půl devátou, do sedmi ulic v Praze 7. „Jde o pocit bezpečí příchodu do školy pro děti. Ty mají zároveň podle škol úbytek pohybu a v některých aspektech jsou méně samostatné,“ vysvětlil záměr projektu místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha sobě).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škrtat a propouštět ve školství se nebude. Jednáme naopak o přidání 11 miliard, říká Bek

„Než se to zavedlo, tak tady opravdu každý den byly kolony, z každé strany najížděla auta,“ pochvalovala si projekt jedna z místních žen. „Konečně můžu pouštět dítě samotné do školy,“ přidal se další z místních rodičů. Opatření se však nesetkává s pochopením u všech. „V téhle klidné ulici skoro nikdo nejezdí, maximálně ti rodiče, kteří sem vozí školáky. Nikdo tady vlastně není, je to trochu paradoxní,“ kroutil hlavou jeden z oslovených.

Ke skutečnému užitku opatření je skeptický i dopravní expert Roman Budský. „Přijde mi to tady trochu zvláštní. Tak velké nebezpečí tady pro děcka nevidím,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS situaci v jedné z ulic na Praze 7. Ta je podle něj díky dřívějším parkovacím omezením a přítomnosti zábradlí podél chodníku i přechodu u školy dostatečně bezpečná i bez dalších zákazů.

Projekt dále testují například v Mladé Boleslavi, Plzni či Praze 10. V ní je však jedna ze školních ulic uzavřená v průběhu celého dne. „V rezidenčních oblastech se to ukazuje jako vhodné opatření, které je možné relativně rychle realizovat,“ sdělila CNN Prima NEWS místopředsedkyně organizace Pěšky městem Blanka Klimešová.

Tagy: