Další útok zuřícího medvěda: Napadenému muži potrhal obličej. Starostové chystají protest

Rozzuřený grizzly

Medvědice se zakousla muži do čela

Na Slovensku evidují další napadení člověka medvědem. Útok se odehrál na Kremnických vrších na rušné turistické cestě, kde denně projde mnoho lidí. Napadený muž utrpěl vážná zranění obličeje. O incidentu informoval slovenský web Tvnoviny.sk. Starostové oblastí, kde se medvědi vyskytují, chystají protest. Žádají tamní ministerstvo životního prostředí, aby povolilo regulaci počtu těchto chráněných šelem.

Incident se měl odehrát během večerní cesty z práce. Marián Daubner musí šetřit, proto chodí pěšky. Trasa sice vede lesem, jde ale o značenou turistickou stezku nedaleko zástavby a hlavní silnice. Marián popsal, že neslyšel žádné zvuky, podle kterých by předpovídal přítomnost divokého zvířete. Rozzuřená medvědice na něj rovnou zaútočila.

„Skočila mi přímo na hlavu,“ uvedl. Až když začal křičet, tak se šelma lekla a utekla. Napadený muž doplnil, že zahlédl mláďata. Medvědice je pravděpodobně bránila.

Rozprávali sme sa s manželkou muža, ktorý leží v nemocnici po tom, čo naňho zaútočila medvedica. #domace

Posted by Televízne noviny TV Markíza on Monday, June 13, 2022

Marián utrpěl zranění v oblasti hlavy a obličeje. „Byl celý zakrvácený. Nejvíce se mu zakousla do čela nad okem. Ránu měl i na ústech a na temeni hlavy,“ přiblížila v rozhovoru pro Tvnoviny.sk jeho manželka.

Po střetu s divokým zvířetem došel zraněný Marián domů. „Zavolal mi, že ho napadla medvědice, tak mu mám přivolat záchranku. Nevěděla jsem, kde přesně je. Tak jsem mu řekla, aby si ji sám zavolal, ale on raději přišel domů,“ vysvětlila manželka. Poté ho sanitka převezla do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici.

Útoky na turistických stezkách

Střety medvěda s člověkem nejsou na Slovensku ojedinělé. „Medvědi se nebojí. Procházejí se dokonce i po asfaltu,“ konstatovala tamní starostka. Okamžitě informovala obyvatele o útoku a vyzvala je k opatrnosti.

Za posledních pár dní jde už o druhý podobný incident. Ve stejném týdnu napadl medvěd staršího muže v Porubě, jak uvedl slovenský web. „Je to nejvyhledávanější místo v obci, protože se tam nachází kaple a léčivý pramen. O víkendu tam chodí stovky lidí,“ zdůraznil starosta. „Ještě se nestalo, aby byl medvěd tak blízko k vesnici,“ dodal znepokojeně.

Starostové z oblastí, kde se medvědi vyskytují, chystají protest. Ten by se měl konat v Banské Bystrici před budovou Státní ochrany přírody. Cílem je povolení k regulaci počtu medvědů. Lesníci na Slovensku dlouhodobě upozorňují na jejich přemnožení. Úřady už v minulosti nechaly v zemi utratit  šelmy, které ztratily plachost a navštěvovaly obydlené oblasti.

Tagy: