Čeští dlužníci mají nový trik. Peníze posílají na účty, na které jsou exekutoři krátcí

Někteří dlužníci využívají banku Revolut, aby unikli exekutorům.

Exekutoři si stěžují na banku Revolut

Exekutoři si stěžují na banku Revolut, která má jen u nás 700 tisíc klientů. Vadí jim, že přestože má bankovní licenci, je velmi složité dohledat skutečné majitele účtů. Zabavovat peníze na těchto účtech je tedy pro ně téměř nemožné. Podle exekutorů by se to mělo řešit změnou zákona.

Založit účet u banky Revolut si může každý. Získá pak kartu, kterou lze běžně platit. Banka nemá v Česku pobočky a sídlí v Litvě. Odkudkoli tam lze převést peníze. I zaměstnavatel tam může posílat mzdu. Rozdíl je v tom, že dohledat majitele účtu a případně obstavit takový účet je téměř nemožné. Přestože má společnost bankovní licenci a vklady jsou pojištěné stejně jako u ostatních bank v Česku.

ČTĚTE TAKÉ: Průvan v peněženkách Čechů. Předčasné splacení půjčky se prodraží, spouští se nové podmínky

„Dotyčná osoba nemá peníze v České republice, což způsobuje problémy při postihování toho daného účtu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Revolut banka aktuálně tvrdí, že v Česku má 700 tisíc klientů, jakékoli pochybení vylučuje. „Pokud zjistíme nebo máme podezření na něco nezákonného, tak proti lidem, kteří používají účty k podvodným účelům, velmi přísně postupujeme,“ uvedla mluvčí Revolutu pro Českou republiku Ingrida Daunoravičienė.

Exekuce jen přes litevské exekutory

Banka zároveň dodává, že exekuce mohou probíhat jen přes litevské exekutory anebo tamní vyšetřovatele. „Česká národní banka má vůči této zahraniční bance velmi omezené dohledové pravomoci,“ sdělil mluvčí České národní banky Jaroslav Krejčí.

Na Revolut si stěžují i některé banky v Česku. „V situacích, kdy jsme kvůli kyberbezpečnostním rizikům potřebovali obrátit se na společnost Revolut, tak komunikace z její strany byla velmi pasivní a součinnost minimální,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Naopak policie banku hájí. „Spolupráci s bankou Revolut považujeme za standardní a na stejné úrovni jako s jakoukoliv jinou bankou. Tím, že se jedná o zahraniční subjekt, je postup odlišný a pro nás více administrativně náročný. Srovnání českých bank s těmi zahraničními je tedy trochu zavádějící,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Exekutoři tvrdí, že Revolut banka by měla poskytovat data exekutorům stejně jako to dělají ostatní banky v Česku. Jinak se podle nich jedná o nekalou konkurenci a pomáhání těm, kteří nechtějí platit své dluhy, a to by se mělo řešit změnou zákona.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ve státní kase je méně peněz, než se myslelo, tvrdí ekonomové. Dříve se diskutovalo o každé miliardě

Tagy:
peníze Litva banka Česká národní banka finanční služby bankovnictví soudní exekutor dlužník produkty a služby ekonomika, obchod a finance Revolut