Vlastním část vašeho bytu, chci klíče. V Česku řádí spekulanti s podíly, zákon je na ně krátký

Úředníky teď hojně zaměstnává nekalé skupování podílů na domech nebo bytech.

V Česku řádí spekulanti s podíly, zákon je na ně krátký

Úředníky v Česku čím dál tím častěji zaměstnává nekalé skupování podílů v domech nebo bytech. Je nejen nemorální, ale může nést i znaky trestného činu. Do problematiky se proto vložilo ministerstvo vnitra, které má v plánu vytvořit speciální tým. Nástup spekulantů s realitními podíly je problém, kvůli kterému po větším zapojení policie volá i část advokátů.

Manželům Navrátilovým z Pardubic jednou večer zazvonil na dveře mladý muž. „Řekl nám, že je investor a že kupuje menší podíly v nemovitostech. A nově prý vlastní i desetinu našeho bytu a chce se domluvit na jeho užívání,“ řekl pan Navrátil serveru iDnes.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí výrazné zdražení vepřového masa. Chovatelé musí plnit nové normy, někteří skončí

Byt prý Navrátilovi získali v rámci dědického řízení spolu s příbuznými. Jeden z nich však svůj podíl prodal neznámému muži a dotyčný se dožadoval klíčů od bytu. „Když jsme odmítli, vyrukoval mladík s tím, že nám svůj podíl prodá za výhodnou cenu asi půl milionu korun. Chtěl okamžitě sepsat smlouvu,“ popsal pan Navrátil.

Podle provozovatele webů nabízejících reality se často stává, že spekulanti na vlastníka vyvíjejí nátlak. „Vyhrožují, že pokud jeho podíl neodkoupí, tak mu tam nastěhují někoho nepřizpůsobivého,“ upřesnil Michal Pich pro CNN Prima NEWS.

Nástup spekulantů s realitními podíly odstartoval po zrušení předkupního práva. Vlna zájmu se ještě více zvedla loni, kdy na internetu začala kolovat videa propagující skupování spoluvlastnických podílů jako prostředek k obrovským výdělkům. Podle Picha jde o velké organizace. „Dělají nálet na prodávající a snaží se z toho vytěžit maximum,“ doplnil.

Legislativa je však na spekulanty krátká. „Bohužel, ač lze některé praktiky hodnotit jako za hranou dobrých mravů, nemusí to vždy znamenat, že je možné je postihovat z hlediska trestního práva,“ podotkl tiskový mluvčí policejního prezidia David Schön pro CNN Prima NEWS.

Podle advokáta Petra Němce policie takové případy řešit neumí. „Nemá na to metodiku, vidí, že přijde člověk s nějakou smlouvou a řekne: ‚Tak jste to podepsal a je to platné.‘ Neumí pracovat s lidmi, vyhledávat další poškozené,“ namítl právník.

To by se ale nyní mělo změnit. „Dobrou zprávou je, že ministerstvo vnitra projevilo snahu tuhle situaci řešit,“ prohlásil Němec. Z korespondence, kterou má CNN Prima NEWS k dispozici, vyplývá, že ministerstvo vnitra chce vytvořit tým lidí, který se bude problematice věnovat.

Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) by prý v příštím týdnu rád osobně téma otevřel a vytipoval vhodné zástupce. Žádost o oficiální vyjádření pro CNN Prima NEWS ale tiskový mluvčí resortu odmítl s tím, že je to věcí policie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákaz starých kotlů se blíží: Řada lidí nechala výměnu na poslední chvíli, jaké hrozí pokuty?

Tagy:
policie Pardubice Vít Rakušan CNN Prima NEWS Starostové a nezávislí Česko trestná činnost Ministerstvo vnitra České republiky Policejní prezidium České republiky ekonomika, obchod a finance trestná činnost, právo a spravedlnost